HARKIV TUGUJE

‘Julia je bila čudo od djeteta, srebrna na matematičkoj olimpijadi. Ubila ju je ruska granata...‘

Ostajem u Harkivu dok ne pobijedimo, bile su njezine posljednje riječi. Pomagala je i volontirala u najtežem trenutku...

Julia Zdanovskaja

 Screenshot/FACEBOOK

Teach For Ukraine, ukrajinska podružnica globalne mreže Teach For All, koja razvija stručno vodstvo u učionicama i zajednicama kako bi se svoj djeci osigurala mogućnost da ispunite svoj edukacijski potencijal, na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je tužnu vijest o pogibiji mlade ukrajinske učiteljice i matematičke prvakinje.

- Ovo je Julia Zdanovskaja, sudionica programa 'Učite za Ukrajinu'. Jučer smo saznali da ju je ubila ruska granata u Harkivu. Imala je kovrčavu crvenu kosu, plave oči, najslađi osmijeh ikad, uvijek je nosila svijetlu odjeću i sve matematičke formule držala ispod žutog šešira. Julia je svjesno ostala u Harkivu, pomagala i volontirala u najtežem trenutku, jer to je bio njezin grad.

Kao sudionica programa 'Učite za Ukrajinu', Julia je predavala informatiku i matematiku u seoskom području. Julia je prije sudjelovanja u programu bila dio ekipe iz Ukrajine koja je 2017. osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi među djevojkama iz 44 zemlje, inače, ove godine djevojke su prestigle Ruskinje za jedan bod!

Jul, sjećamo se naših večeri na Ljetnom institutu u Harkivu, sjećamo se kako si popravila i sredila balkon...

Znamo koliko si htjela da se matematika uči u srednjim školama i potrudit ćemo se da to ostvarimo!

Julia je bila izvanredna. Čudo od djeteta. Diplomirala je računarstvo na najboljem sveučilištu u Ukrajini i mogla je raditi za bilo kojeg tehnološkog giganta. Godine 2017. osvojila je srebrnu medalju za Ukrajinu na Europskoj djevojačkoj matematičkoj olimpijadi, u konkurenciji učenica iz 44 zemlje.

Bila je i pobjednica različitih međunarodnih i ukrajinskih studentskih natjecanja u informatici i mogla je svakoga natjerati da se zaljubi u matematiku. Najvažnije od svega, Julia je bila fantastična učiteljica svojoj djeci i članica obitelji za sve u programu 'Učite za Ukrajinu'. Njezine posljednje riječi u našoj komunikaciji bile su: 'Ostajem u Harkivu dok ne pobijedimo'. Zauvijek će nam nedostajati i zauvijek ćemo poštivati uspomenu na nju - objavljeno je na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:39