NAKON DRUŽENJA

'JULIAN ASSANGE JE TAŠT, LJUBOMORAN I SKLON SEKSIZMU' Pisac biografije razočaran u zviždača

 AFP

On je tašt, tajnovit, paranoičan i ljubomoran, sklon odmjeravanju mladih djevojaka i sklon seksizmu. Kazao je to o Junianu Assangeu ne neki njegov omraženi neprijatelj, već prijatelj koji je na njega, barem donedavno, gledao sa simpatijom.

Naime, osuđujuću sliku Assangea, osnivača WikiLeaksa koji se trenutno nalazi u političkom azilu ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje se treba suočiti s optužbama za napad i silovanje koje on opovrgava, objavio je Andrew O’Hagan, koji je napisao Assangeovu biografiju.

U eseju na 45 stranica u London Review of Books sročio je kako je kroz nekoliko mjeseci doživio zviždača koji je objavio tajne podatke o aktivnostima SAD u ratu u Afganistanu i Iraku.

- Čovjek koji je optužen da je objavio najskrivenije svjetske tajne nije se mogao suočiti sa svojim vlastitim. Nije htio da se objavi knjiga o njegovom životu. Radije je provodio sate pretraživajući svoje ime na Internetu, nego dao vlastite izjave za svoju biografiju - kazao je O’Hagan.

Na posljetku je izdavač, nakon što je Assange odbio ispuniti uvjete ugovora, sam objavio svoju verziju biografije. Knjiga nije dobro prošla - prodano je, naime, samo 700 primjeraka u prvih tjedan dana.

Tijekom zajedno provedenih mjeseci, Assange se, piše O’Hagan, ponašao kao egoistični tiranin 'više zainteresiran za vlastiti publicitet nego za mijenjanje svijeta'. Da stvar bude gora, namjerio se na svoje prijatelje, umjesto da svoj bijes fokusira na neprijatelje.

U jednom trenutku ekvadorsku veleposlanicu, koja mu je ponudila politički azil, opisao je kao ludu, debelu i smiješnu jer ide na dijetu pošto joj se nisu svidjele vlastite fotografije u novinama.

Osnivač WikiLeaksa podcjenjivački se ponio prema aktivistici i svojoj saveznici Jemimi Khan, koja je 2010. godine za njega platila jamčevinu.

- Nije ni sekunde zastao kako bi se priupitao zašto je nekoć njemu odana Jemima Khan pobijesnila i promijenila svoje mišljenje o njemu. Kada sam ga pitao o njoj, on je izrekao jednu vrlo neprimjerenu seksističku primjedbu - prisjetio se O’Hagan te dodao kako je jednom prilikom Assange promatrao dvije 14-godišnjakinje koje su prolazile pokraj njihovog stola u kafiću. - Rekao je kako su baš dobre, a onda smo vidjeli da jedna nosi aparatić za zube.

Njegovu sklonost flertu potvrdila je i njegova bivša djevojka, Sarah Harrison, koja je postala iznimno frustrirana njegovim otvorenim nabacivanjem djevojkama.

- Otvoreno je s njima flertovao i njegove ruke često su bile na njihovim stražnjicama, no poludi bi ako sam ja samo pričala s drugim muškarcem - kazala je Sarah Harrison.

O’Hagan tvrdi i da je Assange u konstantnom strahu da će ga netko ubiti, no da nije pretjerao brinuo o svojoj sigurnosti.

- Simpatizeri su dolazili i odlazili, osoblje je koristili tjednima iste mobitele, a i sam Assange je bio nevjerojatno indiskretan.

O’Hagan, koji se nadao da će u hakeru pronaći figuru vrijednu divljenja, kazao je kako sada žali Assangea.

- Nakon što je Wikileaks objavio više od 250.000 diplomatskih izvješća i depeša američke diplomacije mnogi su ostali zbunjenim zbog optužbi za silovanje Šveđanki. Iznevjerio je povjerenje mnogih i izgubio moralni autoritet - zaključio je O’Hagan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:24