BORBA PROTIV IZRUČENJA ŠVEDSKOJ

Julian Assange: Volim djevice jer sam onda ja prvi s kojim će zatrudnjeti

Britanski sud zasad je odgodio odluku o izručenju osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, Švedskoj zbog optužbe za silovanje i seksualni napad

LONDON - Sud u Londonu čuo je u srijedu, za vrijeme rasprave o izručenju Juliana Assangea Švedskoj, nove detalje o navodnom silovanju i seksualnom napadu, za što osnivača WikiLeaksa optužuju dvije Šveđanke.

Predstavnica švedskih vlasti, tužiteljica Clare Montgomery, tražeći Assangeovo izručenje navela je kako je jednoj od žena navodno rekao kako “želi da žene zatrudne” te kako “više voli djevice jer je tada on prvi s kojim će zatrudnjeti”.

‘Zemlja za rađanje’

Navodna žrtva tvrdi da je komentirao kako je “Švedska dobra zemlja za rađanje djece”. Assange je u kućnom pritvoru u Norfolku od studenog, a britanski sud za sada je odgodio odluku o njegovu izručenju.

Slučaj Assange počeo je u kolovozu 2010. kad su dvije Šveđanke prijavile policiji osnivača poznatog web sitea, na kojem “cure” tajni dokumenti vlada i sličan “zviždački” materijal. Assange je spomenute žene upoznao za vrijeme održavanja predavanja o WikiLeaksu u Švedskoj. Tužiteljstvo je najprije odbacilo optužbe za silovanje zbog nedostatka dokaza, a Assange je nakon toga napustio zemlju. No potom je izdan europski nalog za uhićenje Assangea.

Taj 40-godišnji Australac uhićen je u Velikoj Britaniji i stavljen u kućni pritvor u prosincu prošle godine.

Najprije je odlučeno da će ga se izručiti, no Assange se žalio.

‘Nisam kriv’

Trenutačno se na prizivnom sudu vodi rasprava o izručenju Švedskoj, čije ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage. Julian Assange odbacuje sve optužbe i tvrdi da je nevin. Smatra da su optužbe protiv njega politički motivirane i da je cilj izručiti ga SAD-u, čiju su vladu potresla otkrića na WikiLeaksu. Njegov odvjetnik ponovio je pred sudom kako su tužiteljice pristale na seksualni odnos.

No tužiteljica Clare Montgomery istaknula je kako obje žene opisuju okolnosti u kojima nisu slobodno pristale na odnos.

- Obje opisuju situacije u kojima su bile prisiljene na seks ili se osjećale kao da nemaju drugog izbora - istaknula je Montgomery.

Nije imala izbora

Prva žena, navedena kao AA, bila je žrtva “prinudnog, nasilnog seksa” i “grubosti”, nakon što je priredila zabavu u Assangeovu čast i dopustila mu da prespava u njezinu stanu, tvrdi Montgomery.

On joj je strgnuo odjeću, rastrgao ogrlicu, te joj je, držeći joj ruke da se ne može pomaknuti, pokušao razdvojiti noge. Tek kad je pristao staviti kondom, pristala je na spolni odnos.

Montogomery je istaknula kako je žena dovedena u situaciju u kojoj se osjećala kao da nema drugog izbora. Ta je žena još jednom imala spolni odnos s Assangeom, nekoliko dana kasnije. Tada je, tvrdi AA, namjerno probušio kondom tijekom snošaja. Kasnije se Assange polugol pritiskao uz nju, iako ga je odbila.

Druga žena, nazvana SW, također je dopustila Assangeu da dođe u njen stan, nakon što je prisustvovala njegovu predavanju.

Tvrdi da se probudila i otkrila da se Assange upustio u nezaštićen seks s njom dok je spavala. SW, koja je s Assangeom prije toga imala dobrovoljni seks, tvrdi da joj je rekao da želi da žene zatrudne s njim.

Spolne bolesti

No britanski je sud čuo i kako je žena zapravo željela natjerati Assangea da se testira na spolne bolesti, s obzirom na to da nije koristio prezervativ, a potom je bila “navedena” da ga prijavi policiji.

Assangeov odvjetnik tvrdi da se seks dogodio dok je SW bila u polusnu te da je ona pristala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:57