SLUČAJ TROVANJA

JULIJA SKRIPAL PUŠTENA IZ BOLNICE Njezino zdravstveno stanje rapidno se popravilo, rođakinja iz Rusije upozorava: 'Tražit će politički azil'

 Profimedia

Julija Skripal, kći ruskog dvostrukog špijuna, koja je u bolnici zajedno sa svojim ocem završila uslijed trovanja nervnim otrovom Novičokom, puštena je iz bolnice u Salisburyju.

Tek nešto više od mjesec dana nakon što su otac i kći pronađeni onesviješteni na klupici u Salisburyju, BBC javlja da je Skripal na pustila bolnicu u Saliyburyju.

Ona je 3. ožujka doletjela u Veliku Britaniju u posjet svome ocu, a samo dan kasnije oboje su zbog trovanja završili u bolnici.

U petak je bolnica objavila priopćenje da se zdravstveno stanje Julije Skripal ubrzano popravlja.

BBC javlja da je Julija Skripal prevezena na sigurnu lokaciju, iako je glasnogovornik bolnice odbio komentirati takve navode. Bolnica bi se tijekom dana trebala očitovati o Juliji Skripal.

U petak je bolnica također objavila da Sergej Skripal dobro reagira na terapiju, da se njegovo zdravstveno stanje ubrzano popravlja te da više nije u kritičnoj situaciji.

Ruska agencija RIA novosti jučer je objavila da će Julija zatražiti politički azil, prenoseći riječi njezine rođakinje.

Odnosi Velike Britanije i Rusije na najnižoj su razini od 4. ožujka kada su u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći, za što je britanska premijerka Theresa May optužila Moskvu, kazavši da je to "jedino moguće objašnjenje".

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" s kojima može raspolagati samo "državni akter", ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Država.

Rusija je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a četvrtak i na njemu žestoko kritizirala Britaniju i Sjedinjene Države d vode protiv Rusije propagandni rat u svrhu diskreditacije i delegitimacije Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:14