‘GLUPO I BESMISLENO!‘

Juncker se oglasio prvi put od izbijanja ‘rata za cjepivo‘: ‘Ursula nije kriva, reći ću vam tko je!‘

Mislim da ima prostora za dijalog, rasprave i argumente s obje strane Kanala - rekao je bivši predsjednik Europske komisije
Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen
 Aris Oikonomou/AFP

Europske unije je bila previše oprezna i zabrinuta za proračun kad su u pitanju Covid cjepiva i trebala bi se odmaknuti od vođenja 'glupog rata oko cjepiva' s Britanijom, rekao je bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, piše Guardian.

Juncker, kojeg je 2019. zamijenila Ursula von der Leyen, usporedio je pristup Unije cijepljenju lošijim od onog Velike Britanije gdje cijepljenje ide brže.

Također je rekao da 'nije ljubitelj' mehanizama komisije za odobrenje izvoza prema kojem su službenici ovlašteni zabraniti pošiljke.

'To bi moglo stvoriti veliku štetu reputaciji Europske unije, koja je nekada bila svjetski prvak u slobodnoj trgovini', rekao je Juncker za BBC-jev program HARDtalk. 'I zato mislim da to nije dobar put.'

'Mislim da se moramo povući iz rata oko cjepiva. Mislim da ima prostora za dijalog, rasprave i argumente s obje strane Kanala. Nitko u Britaniji i nitko u Europi ne razumije zašto svjedočimo, prema vijestima, glupom ratu oko cjepiva ... Nismo u ratu i nismo neprijatelji. Mi smo saveznici.'

Povjerenstvo je u srijedu ažuriralo svoj mehanizam odobrenja za izvoz kako bi službenicima omogućilo blokiranje pošiljaka u zemlje koje imaju visoku razinu procijepljenosti ili one koje izvoz ograničavaju zakonom ili ugovorima s dobavljačima.

Velika Britanija ne zabranjuje izvoz cjepiva, ali njihova je vlada potpisala ugovor s AstraZenecom kojim se ta anglo-švedska tvrtka obvezuje da prvo isporuči Britaniji doze proizvedene u Oxfordu i Staffordshiru.

Čini se da je i Velika Britanija prekršila nove kriterije EU-a o pokrivenosti cijepljenjem, s 45 doza na 100 stanovnika, u usporedbi s 13 na 100 koliki je prosjek u 27 država članica.

Uredba komisije, koja je bila na snazi ​​od siječnja, prethodno je uzimala u obzir samo ispunjava li dobavljač svoj ugovor s EU.

Juncker je rekao da bi volio da se komisija odluči za dijalog umjesto prijetnji te da su komisija i države članice EU napravile veliku pogrešku u pristupu cjepivima.

'Želio bih da države članice i komisija ubrzaju napore na osiguravanju cjepiva za sve u Europskoj uniji', rekao je. 'Britanija je u prednosti iz različitih razloga, jer je Britanija donijela odluku o hitnom pristupu zasnovan na odlukama, dok su Europska unija, komisija i države članice bile proračunski osvještenije... Bili smo previše oprezni.'

Kako bi se osiguralo da sve države članice istodobno počnu primjenjivati ​​cjepiva, komisija i glavni gradovi EU odlučili su tražiti odobrenje za njih putem Europske agencije za lijekove, sporijeg puta od onih dostupnih nacionalnim regulatorima.

Na pitanje bi li Von der Leyen, bivša njemačka ministrica obrane, trebala dati ostavku, Juncker je rekao da ne vjeruje da bi to bilo primjereno.

'To nisu propusti Europske komisije. To su zajednički neuspjesi država članica i zato mislim da uklanjanje gospođe Von der Leyen ne bi bilo korisno', rekao je. 'Naprotiv, produžilo bi kašnjenja za koja smo ionako odgovorni. Prejednostavno je svu odgovornost svaliti na pleća komisije i gospođe Von der Leyen. Sve su države članice odgovorne s obzirom na birokratski pristup koji su imale neke države.'

Nabava cjepiva u EU-u također je prošle godine zaustavljena na više od dva mjeseca, jer su brojne države članice odbile preuzeti svoj puni udio zbog rizika da su možda potrošile novac na proizvod koji bi se mogao pokazati neučinkovitim.

Komisija je bila dodatno zabrinuta tijekom pregovora s dobavljačima o troškovima i izbjegavanju odgovornosti ako se utvrdi da su cjepiva opasna po zdravlje.

Juncker je rekao da je komisija bila 'previše budžetski svjesna, što je sasvim normalno jer se u uobičajena vremena, kao i uvijek, povjerenstvo drži odgovornim za raspodjelu novca. Drugi nisu bili (toliko zabrinuti za proračun) zato što su se željeli boriti protiv razvoja pandemije što Europska unija nije učinila u punoj mjeri', rekao je. 'To je bila glavna pogreška koja se nije smjela dogoditi, ali dogodila se.'

Glede prepirki između EU-a i Velike Britanije oko trgovine između Sjeverne Irske i Velike Britanije, Juncker je rekao da bi mu bilo draže da komisija ne tuži Veliku Britaniju zbog njene jednostrane odluke o produljenju perioda provjere. 'Ne razumijem čemu ovo iskušenje da se borimo protiv Britanije i britansko iskušenje da se bore protiv EU', rekao je. 'Razgovarajmo kao odrasli ljudi. Kakvu primjer dajemo?'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:16