STRUČNJAK

Jurica Jurjević za Jutarnji: Ovo će biti ključna stvar u istrazi atentata na slovačkog premijera

- Napad i pokušaj eliminacije njega kao osobe je zapravo napad na društveni poredak, kaže

Jurica Jurjević

 Ranko Suvar/Cropix

Kod atentata na slovačkog premijera Roberta Fica analizirat će se koliko su za njega odgovorne sigurnosne službe te je li bilo propusta u sustavu osobnog osiguranja slovačkog premijera.

S Juricom Jurjevićem, stručnjakom za sigurnost, bivšim djelatnikom Uprave za posebne poslove sigurnosti i bivšim voditeljem osiguranja hrvatskih državnih dužnosnika, razgovarali smo o sigurnosnom aspektu pokušaja eliminacije Fica.

- Pokušaj ubojstva predsjednika vlade koji je demokratski izabran je atentat. Napad i pokušaj eliminacije njega kao osobe je zapravo napad na društveni poredak i slovačku naciju. U suštini, atentat je najekstremniji oblik političkog nasilja. Teško je bilo što reći na temelju onoga što je javno dostupno, ali ako je napadač naoružan uspio ući u užu štićenu zonu, i pritom ispaliti nekoliko hitaca, to će sigurno biti predmet ozbiljne analize. Ali i ovo što se moglo vidjeti u medijima izaziva zabrinutost oko sustava osiguranja, odnosno toga na koji način je postavljen, kaže Jurjević.

- Ono što je jednako važno, te što će također biti predmet kriminalističkog istraživanja, je motiv. Motivi mogu biti različiti, najčešće su politički i ideološki, ali mogu biti i ekonomski, osobni, psihološki ili kombinirani.

Također je, napominje, važna reakcija nakon samog atentata.

- Vidimo da je napadač savladan i uhićen pa bi istraga trebala biti nešto manje komplicirana. Ali u ovom trenutku je puno važnija reakcija u smislu evakuacije, je li prethodno bila osigurana medicinska pomoć u najbližoj bolničkoj ustanovi, aktiviran je i helikopter kojim je prebačen na operaciju u adekvatnu bolnicu... Sve navedeno ulazi u mjere osiguranja i bit će potrebno vrijeme da se sve analizira. Nažalost slovački premijer Robert Fico ulazi u društvo onih nad kojima je izvršen atentat, a mnogi od tih atentata su mijenjali povijest, bilo kada se radi o pojedinoj državi, a u nekim slučajevima to se reflektiralo na cijeli svijet, zaključuje Jurjević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:35