MISTERIJ

Jurij Gagarin poginuo zbog napada panike

Devet godina rada trebalo je ruskim istražiteljima da otkriju uzroke kobnog pada aviona MiG-15 u kojemu je poginuo proslavljeni pilot

MOSKVA - Nezavisni ruski istražitelji nakon devet godina rada otkrili su uzrok pada aviona u kojemu je 1968. godine poginuo prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin.

Ostali bez svijesti

Prema umirovljenom pukovniku zračnih snaga Sovjetskog Saveza, koji je vodio tim istražitelja, za fatalnu je nesreću kriv napad panike koji je svladao pilota vojnog aviona MiG-15, Jurija Gagarina. Radilo se o najobičnijem trenažnom letu na koji su krenuli Gagarin i kopilot Vladimir Serjogin.

U jednom trenutku Gagarin je primijetio da je otvoren ventil za zrak u kabini aviona. Obuzela ga je jaka panika i pokušao se što prije prizemljiti. Zbog naglog poniranja Gagarin i kopilot ostali su bez svijesti te se avion nekontrolirano zabio u šumu. U eksploziji su poginula obojica.

Sklonost alkoholu

Budući da je Jurij Gagarin bio prvi čovjek koji se otisnuo u svemir i kojeg je sovjetska propaganda uvelike iskorištavala za promidžbu komunizma u svijetu, ubrzo nakon pogibije pojavile su se bezbrojne teorije o njegovoj smrti.

Prema najbezazlenijoj teoriji, Gagarin, koji je bio sklon alkoholu, srušio se avionom jer zbog pijanstva njime nije mogao upravljati.

Druge su pak tvrdnje upućivale na to da je zbog velike popularnosti postao smetnja sovjetskom vrhu koji ga je likvidirao. Osim toga, govorilo se još i da je zbog tereta slave počinio samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:46