POVRATAK ISIS-a?

Juriš na bivšu ‘prijestolnicu zla‘: ‘Idu od vrata do vrata, naš život opet se pretvara u pakao‘

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima su 2017., uz potporu SAD-a, protjerale IS iz Rake, grada koji im je bio sjedište

Grad Raka u Siriji

 Delil Souleiman/Afp

Youssef Nasser sa svog krova u sirijskom gradu Raki, nervozno promatra kako stotine teško naoružanih kurdskih boraca čiste ulice onoga što je nekoć bio glavni grad Islamske države, piše Al-Monitor.

Borci su oprezni da ne upadnu u još jednu gerilsku zasjedu nakon što je u prosincu šest njihovih suboraca ubijeno u napadu IS-a na lokalni sigurnosni kompleks kad su džihadisti pokušali osloboditi stotine svojih kolega iz tamošnjeg zatvora.

Dok borci idu od kuće do kuće i preko razglasa upozoravaju stanovnike Rake da ostanu gdje jesu, 67-godišnji Nasser kaže da se nada ‘stabilnosti i sigurnosti‘ u svom rodnom gradu koji se još uvijek oporavlja od užasa vladavine IS-a.

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima su 2017., uz potporu SAD-a, protjerale IS iz Rake, grada kojeg je ta skupina koristila za širenje svoje vladavine terora, vršeći masovna pogubljenja, uključujući odrubljivanja glava i druge zločine.

Za traumatizirane stanovnike bivšeg središta IS-a u Siriji, nedavni napadi i potraga za militantima pojačali su strah od povratka džihadista.

‘Ako se IS vrati, to će biti katastrofa‘, kaže Nasser, odjeven u tradicionalnu halju. ‘Bojimo se za svoju obitelj, svoju djecu, svoje prijatelje.‘

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Stalna zabrinutost

U operaciji koja je započela prošli tjedan, borci predvođeni Kurdima patroliraju ulicama Rake pješice, u kamionima i oklopnim vozilima, pod budnim okom zabrinutih roditelja i uplašene djece.

Prije vojnog poraza 2019., samoproglašeni ‘kalifat‘ Islamske države uključivao je dijelove iračkog i sirijskog teritorija, ali skupina od tada nije držala stalne položaje.

Umjesto toga, pokreću sporadične napade na sirijsku vladu i snage predvođene Kurdima na sjeveru i istoku, te napade na iračke trupe i njihove saveznike preko granice.

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Vlasti u Raki proglasile su izvanredno stanje nakon napada na sigurnosni kompleks i postavile kontrolne točke na ulazima u grad.

Dok rat u Siriji ulazi u 12. godinu, stanovnici kažu da se boje povratka IS-a.

‘Zabrinuta sam svaki put kad moja djeca napuste kuću‘, kaže Faiza Hassan (45) kojoj je policija upravo pretražila kuću. ‘Trenutno je situacija vrlo teška.‘

Šezdesetogodišnja Umm Mohammed, koja na licu nosi tradicionalne tetovaže ove regije i u ruci drži cigaretu, kaže da ju plaši sâm pogled na naoružane muškarce.

‘Vidi kako mi se ruke tresu. Bojim se‘, ponovila je nekoliko puta, dok su se djeca okupljala oko nje.

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Plan za stvaranje kaosa

Brigadni general Ali Hassan iz kurdske policije kaže da je u akciji dosad uhićeno oko 150 osumnjičenih džihadista, neki od njih su i visoki dužnosnici IS-a.

Objašnjava da je IS ‘promijenio svoju strategiju, te sad više ne provodi pojedinačne već kolektivne napade‘, u kojima cilja na zatvore u kojima su njihovi članovi.

Nedavni napad na Raku bio je najznačajniji napad džihadista otkako su borci IS-a u siječnju 2022. napali zatvor Ghwayran u gradu Hasakehu koji kontroliraju Kurdi, što je bila njihova najveća ofenziva u posjednjih nekoliko godina.

Stotine su ubijene u napadu koji je trajao tjedan dana i kojim su nastojali osloboditi zatočene džihadiste.

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp

Hassan kaže da se grupa pokušava ‘obnoviti ovim operacijama‘.

‘Čini se da postoji veliki plan za preuzimanje zatvora i stvaranje kaosa‘, kaže i dodaje da je cilj čišćenja spriječiti takav scenarij.

No neki stanovnici strahuju da svi ti napori nisu dovoljni da se zaustavi IS.

‘Koliko god sigurnosnih akcija pokrenuli, neće moći zaplijeniti sve oružje‘, kaže 30-godišnji Ahmed Hamad.

Dodaje da regija, koja s teškom mukom staje na noge nakon godina rata, ima vrlo ograničena financijska sredstva za borbu protiv militanata.

Lokalni zatvor, pretrpan džihadistima, jako brine Hamada koji živi u blizini.

‘Bojimo se svega jer nemamo ništa‘, kaže.

image

Grad Raka u Siriji

Delil Souleiman/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:21