INSTITUCIJE POD OPSADOM

Jutarnji u Bruxellesu: Farmeri ne odustaju od zahtjeva, a jedna stvar na prosvjedu je jako zanimljiva i znakovita

Farmeri ne žele biti oni koji će podnjeti najveći teret zbog mjera Europske unije

Prosvjedi u Bruxellesu

 Augustin Palokaj/

Europski kvart u Bruxellesu gdje se nalaze glavne institucije Europske unije bio je u opsadom u ponedjeljak a tim zgradama nisu mogli pristupiti ni novinari, što je gotovo nezapamćeno do sada. Više tisuća farmera s blizu tisuću traktora blokirali su glavne ceste koje vode prema EU institucijama, dio njih se sukobio s policijom a srušili su i dio ograde koju je postavila policija. Zapaljene su gume, slama i drugi predmeti i to je trajalo cijeli dan. Prosvjednici su gađali policiju jajima a policija je odgovorila vodenim topovima. Dio poljoprivrednika je traktorima u ponedjeljak blokirao i cestu koja vodi prema zračnoj luci. Par metara dalje od prosvjednika se održavao sastanak ministara poljoprivrede Europske Unije koji su na stolu imali upravo prijedlog kojim bi barem djelomično uslišili zahtjeve poljoprivrednika.

Ovi su prosvjedi, koji su kulminirali u ponedjeljak u Bruxellesu, samo nastavak istih koji se širom Europe održavaju već više od mjesec dana. Glavni razlozi gnjeva poljoprivrednika su mjere Europske Unije koje su ih dovele u težak položaj a sežu od birokratskih zahtjeva do trgovinskih sporazuma s državama trećeg svijeta zbog čega se omogućava uvoz jeftine hrane. Takve poruke su se čule od brojnih prosvjednika u Bruxellesu. Žale se da je cijena po kojoj oni prodaju svoje proizvode manja od cijene proizvodnje kada uračunaju sve troškove. Pogotovo je njihov položaj otežan zbog rasta cijene energenata, gnojiva, ali i radne snage.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/

Farmeri ne žele biti oni koji će podnjeti najveći teret zbog mjera EU vezane za ograničenja zbog poštivanje pravila o zaštiti okoliša iz paketa "Zelenog dogovora". Ugrožava ih i uvoz jeftinih proizvoda u EU iz trećih zemalja, čiji proizvođači ne moraju poštivati iste standarde a sada je za njih problem i uvoz velikih količina pšenice, brašna i ulja iz Ukrajine što ruši veleprodajnu cijenu u EU. Pogotovo ove mjere pogađaju manja i srednja poljoprivredna postrojenja. Na prosvjedima je bilo prilično veliki broj mladih farmera koji upozoravaju da, ako se na pronađe rješenje, neće od svojih roditelja preuzeti poslovanje farmi.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/

Europska unija šalje poruku da je čula i poslušala zahtjeve farmera. Europska komisija, koja je skupljala prijedloga s raznih strana, od država članica do samih poljoprivrednika, predložila je olakšice kako bi smanjila teret kojeg oni imaju zbog okolnosti koje utječu na njihovu proizvodnju.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/

Europska komisija je uoči sastanka ministara EU poslala plan od osam stranice gdje iznosi prijedloge o administrativnim mjerama koje će olakšati djelovanje poljoprivrednicima širom Europske unije. Među mjerama koje se predlažu su i privremena izuzeća za poljoprivrednike od nekih obveza iz mjera borbe protiv klimatskih promjena, jednostavnije dobivanje poticaja za manje farme i veća fleksibilnost država članica za prilagođavanje nacionalnih strateških planova za poljoprivredu. Jasniji bi bili i kriteriji za proglašenje "izvanrednih mjera" ili situacija u kojima se u obzir mora uzeti "viša sila". Farmerima je do sada bilo teško dobiti nadoknadu štete u raznim slučajevima a administrativni postupci bili su komplicirani, dugi i često za njih skupi.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/

Osim mjera koje je predložila Europska komisija i zemlje članice su dale svoje prijedloge o olakšicama za farmere. One bi trebale sadržavati veću fleksibilnost za zemlje članice o korištenju neiskorištenih fondova, jednostavnije kriterije za dodjelu sredstava iz takozvanih eko shema. Neke zemlje članice su predložile i odgodu primjene "socijalnog uvjetovanja", što se odnosi na položaj i zaštitu prava radnika u poljoprivrednom sektoru. Kako je to već riješeno nacionalnim zakonima neke zemlje misle da postavljanje tog uvjeta od strane EU predstavlja novi teret.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/

Zanimljivo je da se u ponedjeljak poljoprivrednicima u Bruxellesu pridružilo i dosta građana. Govorili su nam da "prosvjeduju protiv visokih cijena". Farmeri nam pak kažu da su i oni i građani kao krajnji kupci žrtve trgovaca koji spuštaju uvozom veleprodajnu cijenu što ide na štetu EU poljoprivrednika, ali ne ide u korist ni konačnom kupcu.

image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/
image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/
image

Prosvjedi u Bruxellesu

Augustin Palokaj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:58