REPORTAŽA TAMARE JADREJČIĆ

JUTARNJI U NEW YORKU Proveli smo dan s biračima: Velika većina tvrdi da je za Hillary, oni koji su glasali za Trumpa ne žele da se to zna, srame se...

 Tamara Jadrejčić

Pravi proljetni dan dočekao je Newyorčane koji su u utorak, poput ostalih 220 milijuna Amerikanaca, izašli na birališta. I nekako se, barem na prvi pogled, činilo da ih je više nego inače.

Škola u kojoj se glasuje u mojem dijelu grada izgledala je kao što inače izgleda nedjeljom - bez djece, bez gužve i buke, bez školskih autobusa. Samo su natpisi sa strelicom “Ovdje se glasuje” na engleskom, španjolskom i kineskom govorili da je škola na jedan dan postala biračko mjesto.

Tamara Jadrejčić

Gužve je bilo na trenutke. Škola je velika i u gimnastičku dvoranu se može nagurati puno ljudi. Na samom ulazu nalazile su se osobe s bedževima Gradskog izbornog odbora. Oni su najprije provjeravali dokumente, a nakon toga slali birače, ovisno o prvom slovu prezimena, za određeni stol. Fotografiranje na izbornim mjestima nije bilo dopušteno. Nekoliko pragmatičnih gospođa, vjerojatno roditelja, iskoristilo je priliku i prodavalo svoje kekse i limunadu, skupljajući novac za neki školski projekt.

Redovi su se stvarali na određenim biračkim mjestima, ali uglavnom zbog propusta u organizaciji.

Tamara Jadrejčić

Kao što je to bio slučaj i s Obaminim izborom, većina stanovnika sjevernog dijela Manhattana je glasovala za Hillary. Neki su to otvoreno i s ponosom pokazivali natpisima na svojim majicama i bedževima.

Angela, povjesničarka umjetnosti, na biralište je došla s četverogodišnjom kćerkicom i 70-godišnjom majkom. Slikale su se pred natpisom "Ovdje se glasuje".

- Naravno da sam za nju. On jednostavno nije sposoban biti predsjednik. Hillary donosi svoje iskustvo u zdravstvenoj reformi i vanjskoj politici i bolji je izbor za imigrante, Hispance i nas Afroamerikance. Osim toga, vrijeme je da žena sjedne u Ovalni ured. Ovo je povijesni dan za mene, ali i moju majku i moju kćer - rekla je Angela.

Malo dalje je Jen, menadžerica iz Chicaga koja je glasovala prije tjedan dana u rodnom gradu te je sada došla u posjet sinu u New York, ponosno pokazivala svoj bedž "Za Hillary".

- Da kojim slučajem u Chicagu nije bilo omogućeno ranije glasovanje, sigurno ne bih danas bila ovdje. Glasovala sam za nju jer sam naročito zabrinuta za sudbinu Roe v Wade, tj. prava na pobačaj, bojim se da bismo s Trumpom mi žene mogle izgubiti to pravo. Naravno, nisam slijepa, Hillary je učinila puno pogrešaka, ali čini se da je spremna iz njih učiti. S druge strane, Trump razumije business, ali ne i vanjsku politiku i kako treba voditi zemlju. Amerika nije tvrtka. Pogodio me i njegov odnos prema ženama. Iskreno, ni Bill nije puno bolji. Sada će morati vratiti uslugu svojoj supruzi i ponašati se kao savršeni first gentleman - objasnila je Jen.

Škole i državni uredi u utorak su bili zatvoreni kako bi biračima omogućili da izađu na birališta. Za ostale je bio normalni radni dan i morali su naći vremena za odlazak do svoga biračkog mjesta između 6 i 21 sat.

Izgleda da su moji susjedi u bloku glasovali za Hillary. Ili, kao što mi se posljednjih dana više puta učinilo dok sam razgovarala sa sugrađanima, da oni koji glasuju za Trumpa ne žele da se to zna jer je u većinom ljevičarskom New Yorku to svojevrsna sramota. Samo mi je portir iz susjedne zgrade, Portorikanac, priznao da je glasao za Trumpa. On prezire korumpirane Clintone i uvjeren je da će republikanski kandidat znati vratiti Americi nekadašnji sjaj. Što se tiče Trumpova odnosa i izjava o ženama, objašnjava da sigurno neće nastaviti u tom stilu ako bude izabran. - To je bio dio kampanje - govori.

Tamara Jadrejčić

Svi se slažu da će Amerika iz ovih izbora izaći podjeljenija nego ikad. Kako će oni koji izgube prihvatiti poraz? U svakom slučaju, bit će to velik test za budućeg predsjednika, tko god bio izabran.

Većina ljudi, bez obzira na to što glasovanje doživljavaju kao najveće pravo i dužnost svakog Amerikanca, jedva čeka da se izborna sapunica duga godinu dana napokon završi.

Za večeras su se mnogi opskrbili pivom i kokicama, spremni na višesatno zajedničko gledanje televizije i razmjenjivanje informacija i mišljenja putem društvenih mreža. Kako će izgledati Amerika u slučaju Hillaryne pobjede, mogu naslutiti. No, to se ne može reći u slučaju Trumpove pobjede.

New York je tradicionalno grad demokrata, koji nikad nije iznevjerio. Ovaj put, međutim, oboje kandidata ima vrlo privatan odnos s gradom. Trump je odrastao u Queensu, a Hillary je bila senatorica države. Prvi put od 1944. oboje predsjedničkih kandidata glasuje u New Yorku. Svoje su stožere smjestili u Midtownu, samo kilometar jedno od drugoga.

Na ulicama je bilo više policajaca nego inače jer su se gradske vlasti bojale mogućih uličnih sukoba. U ponedjeljak je Hillary, u sklopu svoje kampanje, namjeravala organizirati veliki vatromet na rijeci Hudson, ali je otkazan. Na Washington Squareu je u ponedjeljak navečer Madonna održala improvizirani koncert za podršku Hillary Clinton.

Kao prema predviđanjima, čini se da je grad "za nju", njezina politika je bliža šarolikoj populaciji koja tu živi. Ali, New York nije Amerika i treba pričekati da i oni zapadnije kažu što misle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:48