SPEKTAKULARNA AKCIJA PROTIV POLITIČARA

JUTARNJI U SARAJEVU 'Policija ima dovoljno dokaza da je predsjednik Federacije BiH uzimao mito za pomilovanja!'

Policijska akcija u Mostaru počela je istodobno sa sjednicom vlade F BiH pa su svi ministri cijeli dan zadržani u zgradi oko koje je bilo opsadno stanje. Cijeli prostor blokirale su specijalne policijske jedinice. Ista je slika bila i u Sarajevu
 CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uhićen je danas zbog sumnje da je primao mito za pomilovanje osuđenika, a u velikoj policijskoj akciji iza rešetaka je završilo ukupno 19 osoba. Uz Budimira su uhićeni i predsjednik povjerenstva za pomilovanja pri parlamentu Federacije BiH Hidajet Halilović te Budimirov savjetnik Petar Barišić, koji je priveden u Mostaru.

Budimira su nešto iza 18 sati i 30 mminuta iz zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj se nalazi i ured predsjednika FBiH, izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i u policijskom automobilu ga odveli na daljnje ispitivanje.

Tužiteljstvo BiH objavilo je ranije danas da su u tijeku tri akcije usmjerene protiv više visokih političkih dužnosnika zbog koruptivnih djela. Pripadnici SIPA-e danas su ujutro u spektakularnoj akciji upali u urede predsjednika F BiH u Sarajevu i Mostaru.

U sarajevskom su uredu zatekli Budimira kojemu je državni tužitelj Oleg Čavka pročitao nalog da mu se ograničava kretanje do okončanja pretresa. Policija i tužitelji su u uredima predsjednika F BiH tražili dokaze da je Budimir preko posrednika primao mito za pomilovanje osuđenika.

VIDEO: CIJELI DRŽAVNI VRH FEDERACIJE BiH POD ISTRAGOM ZBOG KORUPCIJE Uhićen predsjednik Budimir!?

“Prema nalogu Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi vlade Federacije BiH u Mostaru. Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika obavještajne službe te kantonalnih, entitetskih i državne policije. Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela iz područja korupcije - podmićivanja i kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti te neovlaštenog prometa opojnih droga i organiziranog kriminala. Pretresi su u tijeku na većem broju lokacija na širem području BiH”, objavila je SIPA.

Prema neslužbenim informacijama, državno je tužiteljstvo mjesecima prikupljalo dokaze o nezakonitostima u procesu pomilovanja. Od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima i zahtjev poznatog kriminalca Merseda Hadžića zvanog Švicarac. On je u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici izdržavao kaznu od 2,5 godina zbog pokušaja ubojstva.

Laura Bošnjak, savjetnica predsjednika F BiH, izjavila je da je u tijeku pretres Budimirovih ureda i da ne može dati više informacija. Potvrdila je da je Budimir u svom uredu u Sarajevu i demantira sve informacije i spekulacije o navodnom primanju mita u iznosu od 47.000 maraka.

Osim zgrade u Sarajevu, SIPA je pretresla i zgradu vlade F BiH u Mostaru u kojoj je sjedište ureda predsjednika F BiH. Prema neslužbenim informacijama, privedeno je nekoliko dužnosnika koji su uključeni u pripremu odluka o pomilovanju. Jednom od njih je tijekom policijske akcije navodno pozlilo pa je prevezen u bolnicu.

Policijska akcija u Mostaru počela je istodobno sa sjednicom vlade F BiH pa su svi ministri cijeli dan zadržani u zgradi oko koje je bilo opsadno stanje. Cijeli prostor blokirale su specijalne policijske jedinice. Ista je slika bila i u Sarajevu.

- Cilj istrage je otkrivanje koruptivnih djela za koja se sumnjiče neki od najviših političkih dužnosnika BiH - izjavio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, koji nije želio reći ima li predsjednik F BiH pravo na imunitet.

Agencija SRNA objavila je, naime, da se tijekom pretresa Budimir pozvao na imunitet. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali, kazali su da Budimir nema pravo na imunitet ako je počinio kazneno djelo. Imunitet ga štiti samo u slučajevima koji se odnose na građansko-pravne sporove za djela koja je počinio obnašajući dužnost predsjednika F BiH.

Nekoliko naših sugovornika iz policije i tužiteljstva tvrdi da je proteklih mjeseci prikupljeno dovoljno dokaza koji terete Budimira jer bi se u protivnom teško odlučili na spektakularnu akciju pretresa njegovih ureda i njegovo zadržavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:23