NIŠTA OD SENZACIJE

Jutro donijelo novi preokret u BiH: Komšić opet preuzeo vodstvo pred HDZ-ovom Krišto

Već je sigurno da su druga dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović

Željko Komšić i Borjana Krišto

 Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency Via Afp

NOVO 11:00 Predsjednik HDZ-a Dragan Čović oglasio se jutro nakon izbora u Bosni i Hercegovini te je još jednom poručio kako je izborni proces održan uz neizmijenjen i nepravedan Izborni zakon.

- Jučer su u BiH održani Opći izbori - izbori koji su se održali uz neizmijenjen i nepravedan Izborni zakon. Mi smo, kao HDZ i HNS, uvjerljivo i plebiscitarno dobili izbore unutar BiH i hrvatskoga naroda te ostvarili najbolji rezultat ikada, poručio je Čović na Twitteru.

- Veliko hvala i ovim putem upućujem našem hrvatskom narodu kao i svim kolegama iz HNS-a. Zajedno smo potvrdili da BiH ne može biti normalna europska država i ne može funkcionirati bez Hrvata kao jednakopravnog naroda kojega će predstavljati legitimni predstavnici. Hrvati u BiH žele osigurati i zaštititi svoju jednakopravnost i ustavnu poziciju. Zbog toga, neizmjerna zahvala premijeru Andreju Plenkoviću na nemjerljivom povijesnom doprinosu i kontinuiranoj podršci u rješavanju ovog prevažnog pitanja za naš hrvatski narod, dodao je Čović.


09:00 Kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić preuzeo je vodstvo pred kandidatkinjom HDZ BiH Borjanom Krišto u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nakon što su u ponedjeljak ujutro objavljeni novi podaci o rezultatima glasanja provedenog u nedjelju na općim izborima u BiH.

Prema podacima s nešto manje od 85 posto biračkih mjesta, koje je u ponedjeljak iza 9 sati objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH Komšić je dobio 183 tisuće glasova ili 53,61 posto, dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 158 tisuća birača ili 46,39 posto.

Riječ je o podacima s nešto više od 2800 od 3300 biračkih mjesta.

Novi podaci su potvrdili kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio kandidat SDP BiH Denis Bećirović, koji je dobio 268 tisuća glasova ili 57 posto glasova, dok je njegov glavni protukandidat Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) dobio 178 tisuća glasova ili 37,84 posto.

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ostvarila je uvjerljivu pobjedu u utrci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH pred glavnim protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

SIP je objavio i prve podatke o utrci za predsjednika Republike Srpske nakon što je, prema podacima objavljenim u nedjelju, Dodik bio suočen s mogućnošću poraza.

Prema ovim pokazateljima za Dodika je do sada izbrojano 242 tisuće glasova, a za kandidatkinju oporbe Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 212 tisuća glasova.

Nove podatke o rezultatima izbora SIP će, prema ranijim najavama, objaviti nakon 15 sati.


Prema podacima koji su u ponedjeljak rano ujutro bili dostupni na stranici Središnjeg izbornog povjerenstva, Borjana Krišto (HDZ) vodi u utrci za člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda, javlja Klix.ba.

Prema ovim podacima, nakon skoro 55 posto prebrojanih glasova, Krišto ima 117.147 glasova ili 51,36 posto. a Željko Komšić ima 110.928 glasova ili 48,64 posto.

Ovi rezultati pomalo su neočekivani jer je, prema rezultatima koje su sinoć objavljivale razne stranke, već proglašena uvjerljiva pobjeda Komšića i poraz Krišto.

No, kako napominje Klix.ba, ovi trenutni rezultati SIP-a ne moraju ništa značiti jer ima dovoljno neprebrojanih glasova da dođe do promjene u korist Komšića. Posebno ako se zna da su razlike između ova dva kandidata izrazito velike kada je riječ o različitim dijelovima BiH, odnosno da je njihovo biračko tijelo izrazito teritorijalno podijeljeno.

Stoga je moguće da razlika dolazi od toga u kojem dijelu FBiH je tko brojao glasove.

Očekuje se da SIP uskoro objavi ažurirane rezultate koji će otkloniti dileme u vezi s pobjednikom u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Već je sigurno da su druga dva člana Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Komšić u nedjelju proglasio pobjedu

Željko Komšić je u nedjelju nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

"Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima", kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF).

Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Kazao je kako će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.

"To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti", kazao je Komšić.

‘Krišto legitimni izbor Hrvata u BiH‘

U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitivno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara nakon što se pokazalo da Krišto gubi kazao je kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a.

"Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu", kazao je u Mostaru novinarima Čavara, pojašnjavajući kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

HDZ sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH, kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:55