ESKALACIJA

JUTRO POSLIJE PROSVJEDA U BANJA LUCI Davora Dragičevića doveli u Tužiteljstvo, uzvikivao 'Pravda za Davida', odvjetnik tvrdi: 'Bilo je brutalnosti'

'Ganjali su me po mom gradu, noć prije znao sam što mi se sprema'
 YouTube

NOVO 11:03 --> Nakon saslušanja u Okružnom tužiteljstvu Banja Luka Davor Dragičević je pušten na slobodu jer je utvrđeno da ne postoje razlozi za zadržavanje i određivanje pritvora. Dragičević je po izlasku iz Tužiteljstvo najavio da će protiv svih koji su sudjelovali u uhićenju podnijeti kaznene prijave, te da će nastaviti s protestom u Banjoj Luci, javlja Klix.ba.

- Davidovu majku Suzanu sam vozio kod doktora, ganjali su me po mom gradu. Noć prije sam znao šta mi se sprema. Protiv svih koji su sudjelovali u tome ću podnijeti kaznene prijave. Ja ću biti na trgu u 18 sati i ne pada mi napamet da dijete prepustim zločincima i ubojicama. Moj David će dobiti pravdu i svi će u ovoj državi dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa ni za milijun godina. Trg je javna površina, ovo je moja država, ja idem kod svog djeteta i nemam kome što prijavljivati", poručio je Dragičević uzvikujući prije toga "Pravda za Davida".

Njegov odvjetnik Ifet Feraget je kazao da nisu postojali ni razlozi za njegovo hapšenje.

"Nije znao za poziv niti mu je on bio uručen, smatram da se radi o zlouporabi ovlaštenja. Vidio je policijsku patrolu, ali oni nisu pokazali da mu žele uručiti poziv. Nadam se da je ministar Dragan Lukač naučio lekciju. Ne treba hapsiti bilo koga u situaciji kada mu je prouzrokovana bol zbog vođenja nepotpune istrage. Izazvani su veliki strah, nemir i inferiornost, a namjera posljednjeg čina je bila da ponize Davora Dragičevića", kazao je Feraget.

-----------

Prosvjednici koji su tijekom cijelog jučerašnjeg dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida. I Davor i Davidova majka Suzana uhićeni su jučer. Majka je puštena, on zadržan.

Skupovi podrške roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića bit će održani danas u Banja Luci, Sarajevu i Beogradu. Prosvjedi u Sarajevu i Banja Luci najavljeni su za rane večernje sate dok bi skup u Beogradu trebao početi u 12 sati.

Vidno iscrpljeni Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida, u lisicama je doveden jutros oko 8 sati, prije isteka roka od 24 sata od uhićenja, u zgradu Okružnog tužiteljstva u Banja Luci, javljaju mediji u BiH. Bit će ispitan a tužitelj će odlučiti hoće li za njega tražiti određivanje mjere pritvora. Dragičević je prilikom ulaska u zgradu Okružnog tužiteljstva, gdje će biti procesuiran, uzvikivao "pravda za Davida".

Odvjetnik Dragan Tolimir dao je kratku izjavu za novinare.

- Bez izjava, da ne naštetim Davoru i obitelji. Sada ću da razgovaram s njim i onda ću razgovarati s novinarima i reći sve što znam, a bilo je svega. Jučer nisam htio ugroziti ni njega ni bilo koga drugog. Bilo je brutalnosti. Idem se uvjeriti u njegovo zdravstveno stanje - kaže Tolimir.

Dragičevića se tereti za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti zbog navodnih prijetnji ministru unutarnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču 17. prosinca ispred zgrade Vlade RS.

Predstavnici brojnih oporbenih stranaka osudili su policijsko nasilje i kršenje prava građana na mirno okupljanje. Osim predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović nitko se od dužnosnika iz reda vladajućih struktura nije oglasio o ovim zbivanjima. Cvijanović je u intervjuu za televiziju RS (RTRS) koja je pod potpunom kontrolom vlade kazala samo kako "institucije trebaju raditi svoj posao" odnosno kako ona ne zna zbog čega je pokrenuta policijsko-tužiteljska akcija.

Ispred zgrade Dragičevića je ispratilo nekoliko osoba iz neformalne grupe građana "Pravda za Davida" koji su mu pružili podršku. Dragičević inače tvrdi da je vrh MUP-a RS prikriva činjenice o ubojstvu njegova, koji je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci krajem ožujka.

Pred policijsku upravu a zatim i pred okružno tužiteljstvo stigla je i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida koju je policija u utorak također privela i nekoliko sati držala u pritvoru u kojemu je noć proveo i oporbeni zastupnik u parlamentu RS Draško Stanivuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56