DOGOVOR ČELNIKA

Južna i Sjeverna Koreja obnovile komunikaciju, opet se uspostavljaju izravne telefonske linije

Prekogranične veze pokvarile su se nakon neuspjelog drugog summita u veljači 2019. između Kim Jong Una i Donalda Trumpa
Moon Jae-in
 GEORG HOCHMUTH/APA/AFP

Južna i Sjeverna Koreja obnovile su komunikaciju, a čelnici dviju zemalja složili su se obnoviti povjerenje i poboljšati veze, priopćio je u utorak vladin ured u Seulu.

Sjevernokorejski državni medij, KCNA, također je objavio da su svi međukorejski komunikacijski kanali ponovno otvoreni u utorak u 10 sati u skladu s dogovorom čelnika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmijenili su više pisama od travnja i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju izravne telefonske linije, priopćeno je iz ureda južnokorejske Vlade.

Sjeverna Koreja prekinula je tu "vruću liniju" u lipnju 2020. godine jer su se prekogranične veze pokvarile nakon neuspjelog drugog summita u veljači 2019. između Kima i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojemu je Moon ponudio da posreduje.

Moon je pozvao na oporavak "vruće linije" i razgovora, polažući velike nade u američkog predsjednika Joea Bidena da ponovno pokrene pregovore s ciljem demontiranja nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 07:07