COVID-19

JUŽNA KOREJA ĆE TESTIRATI 200.000 ČLANOVA VJERSKE ZAJEDNICE NA KORONAVIRUS Raste broj zaraženih, ali i panika u zemlji: 'Situacija je jako teška!'

 AFP

Južnokorejske zdravstvene vlasti u utorak su objavile kako planiraju testirati više od 200 tisuća članova vjerske zajednice, središta epidemije koronavirusa u toj državi koja broji 977 zaraženih, dok predsjednik Moon Jae-in ocjenjuje situaciju "jako teškom".

Brzo širenje zaraze u Južnoj Koreji potaknulo je strahove da se koronavirus, za koji se vjeruje da se pojavio u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, pretvara u pandemiju.

Oko 68 posto južnokorejskih slučajeva povezano je s vjerskom zajednicom Shincheonji u kojoj je 61-godišnja žena proširila koronavirus, no i dalje se ne zna kako je ona zaražena.

Južna Koreja je izvijestila i o desetom smrtnom slučaju od virusa, dok je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) izvijestio o 144 nova potvrđena slučaja zaraze.

Veliki broj novih slučajeva zabilježen je u jugoistočnom gradu Daeugu, u kojemu se nalazi vjerska zajednica Shincheonji, te u obližnjoj pokrajini Sjeverni Gyeongsang, navodi KCDC.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nazvao je situaciju "jako teškom" tijekom svog prvog posjeta Daeguu od početka epidemije i rekao je da će idući tjedan biti ključan u borbi za suzbijanje koronavirusa.

Čelnik vjerske zajednice Shincheonji kazao je kako je pristao vlastima dati imena svih članova u Južnoj Koreji. Mediji procjenjuju kako ih je 215 tisuća.

Vlada će provesti testove na koronavirus nad svim članovima "što je prije moguće" jednom kad dobiju popis, priopćio je ured premijera.

"Ključno je testirati sve članove crkve kako bi se zaustavilo širenje virusa i smirila zabrinutost javnosti", dodaje se u priopćenju.

Zamjenik ministra zdravstva Kim Kang-lip kazao je kako je prioritet testiranje 1,3 od sveukupno 9,2 tisuće članova te zajednice u Daeguu koji imaju simptome bolesti, što će biti dovršeno do srijede.

Osnivač crkve je samoprozvani mesija Lee Man-hee. On je poručio da surađuju s vlastima kako bi se zaustavilo širenje bolesti te da će se osim njezinih članova testirati i ljudi koji prolaze programe obuke u toj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:11