NUKLEARNA SKUPINA

Južna Koreja i SAD grade novi savez: ‘Moramo pripremiti nuklearni odgovor u slučaju rata sa Sj. Korejom‘

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Južne Koreje sastaju se u utorak na prvom sastanku Nuklearne konzultativne skupine

Predsjednik Yoon Suk Yeol

 Sergei Supinsky/Afp

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je u utorak kako će nova nuklearna konzultativna skupina između Južne Koreje i Sjedinjenih Država biti "polazište" za izgradnju snažnog i učinkovitog odvraćanja Sjeverne Koreje.

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Južne Koreje sastaju se u utorak u Seulu na prvom sastanku Nuklearne konzultativne skupine (NCG) koja za cilj ima bolju koordinaciju savezničkog nuklearnog odgovora u slučaju rata sa Sjevernom Korejom.

"Kroz savez J. Koreje i SAD-a koji je nadograđen na novu nuklearnu paradigmu, uložit ćemo znatne napore da iz temelja blokiramo nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje", rekao je Yoon na brifingu.

NCG je prvi put najavljena tijekom bilateralnog samita u Washingtonu u travnju usred sve većih apela unutar Južne Koreje za vlastitim nuklearnim bombama, koraku kojem se Washington protivi.

Kina i Sjeverna Koreja kritizirale su formiranje skupine, smatrajući je dodatnim podizanjem napetosti na Korejskom poluotoku.

Na pitanje hoće li J. Koreja imati ulogu u američkom planiranju za slučaj nuklearnog rata, visoki dužnosnik američke administracije rekao je da se grupa više bavi razmjenom informacija.

"Velik cilj je osigurati da naši južnokorejski saveznici imaju više transparentnosti, više pristupa i izravniju vezu s planiranjem kako bi mogli razumjeti da vladini dužnosnici već dugo razmišljaju o tome što ide u obranu i odvraćanje", rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Inauguracijskim sastankom supredsjedat će glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim Tae-hyo i koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a za indo-pacifička pitanja Kurt Campbell.

"Razgovarat ćemo o razmjeni informacija, sustavu konzultacija te koracima za zajedničko planiranje i provedbu jačanja nuklearnog odvraćanja Sjeverne Koreje", rekao je Yoonov glasnogovornik Lee Do-woon novinarima u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:51