ARTEMIS

Južna Koreja još jedna potpisnica NASA-inog programa za istraživanje svemira

Sporazum osigurava zajedničko razumijevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada...
NASA, Artemis
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Južna Koreja potpisala je međunarodni sporazum pod vodstvom SAD-a kojim se utvrđuju pravila za istraživanje svemira, najavila je u srijedu NASA.

Američka svemirska agencija priopćila je da je Južna Koreja deseta zemlja koja je potpisala Artemis program pokrenut 2020. godine i nazvan po NASA-inom programu za spuštanje astronauta na Mjesec do 2024. godine.

Južnokorejsko ministarstvo znanosti također je najavilo taj potez i priopćilo da je Seul surađivao s NASA-om na razvoju mjesečevog orbitera koji bi trebao eksplodirati u kolovozu 2022., izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja se pridružila potpisnicama Australiji, Kanadi, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i SAD-u.

Preko Artemisa, NASA želi uspostaviti održivo istraživanje mjesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars.

Načela izložena u sporazumima osiguravaju zajedničko razumijevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada i razmjene znanstvenih podataka.

"Partnerstvo u dubokom svemiru osigurat će da se naše misije obavljaju u skladu s važnim, univerzalnim načelima poput transparentnosti, sigurnosti i mirnog istraživanja, koja su ključna za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti u svemiru za sve", rekao je NASA-in upravitelj Bill Nelson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2022 01:57