RAZGOVOR S BIDENOM

Južna Koreja obećala SAD-u pripremu strategije za denuklearizaciju Korejskog poluotoka

Telefonski poziv je uslijedio u trenutku kad se Moon suočava s izazovom da obnovi zaustavljene pregovore Washingtona i Pjongjanga
Moon Jae-in
 Jeon Heon-kyun/AFP

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in obećao je jačanje savezništva sa Sjedinjenim Državama i pripremu sveobuhvatne strategije za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, objavio je u četvrtak ured južnokorejskog čelnika nakon telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Poziv je uslijedio u trenutku kad se Moon, koji se ponudio za posrednika između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, suočava s izazovom da obnovi zaustavljene pregovore Washingtona i Pjongjanga.

Dvojica lidera potvrdila su nužnost pripreme sveobuhvatne strategije za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, rekao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Kang Min-seok.

"Predsjednik Biden pohvalio je napore Južne Koreje, ključne zemlje uključene u rješavanje problema na Korejskom poluotoku (...) i rekao da će blisko surađivati s Južnom Korejom na putu prema zajedničkom cilju", rekao je Kang.

Bijela kuća je priopćila da je Biden naglasio svoju predanost savezništvu SAD-a s Južnom Korejom i da su dvije zemlje dogovorile blisku koordinaciju oko Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i bivši američki predsjednik Donald Trump dogovorili su na prvom samitu 2018. da će zajedno raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka, ali su pregovori propali već na idućem samitu.

Moon je pozdravio "povratak Amerike" usred globalnih izazova - pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i gospodarske polarizacije.

Biden je rekao da će odgovor na klimatske promjene stvoriti nova radna mjesta, dok je Moon predstavio svoj ambiciozan zeleni New Deal usmjeren na gospodarski oporavak u pandemiji.

Biden i Moon također su se složili da je potrebna hitna obnova demokracije u Mjanmaru, dodala je Bijela kuća nakon što je mjanmarska vojska u ponedjeljak izvršila puč u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:33