GODIŠNJICA SLOBODE

Južna Koreja poziva na poboljšanje veza s Japanom: ‘Moramo prevladati povijesne sporove i postići mir sa S. Korejom‘

Odnosi između dviju zemalja zategnuti su zbog korejskih optužbi među kojima je i da je Japan tjerao žene da rade u ratnim bordelima

Yoon Suk-yeol

 Ahn Young-joon/Afp

Južna Koreja mora prevladati povijesne sporove s Japanom i postići mir sa Sjevernom Korejom kao ključne korake ka jačanju stabilnosti i sigurnosti sjevernoazijske regije, rekao je u ponedjeljak južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol.

Yoon je to poručio na ceremoniji obilježavanja kraja japanske kolonijalne vladavine nad Korejskim poluotokom 1945., dodajući da je Tokio postao partner u borbi protiv prijetnji globalnoj slobodi i pozivajući obje nacije da prevladaju sporove koji datiraju iz tih dana.

"Kada odnosi Koreje i Japana krenu prema zajedničkoj budućnosti i kada se misije našeg vremena usklade, temeljene na našim zajedničkim univerzalnim vrijednostima, to će nam također pomoći u rješavanju povijesnih problema", rekao je Yoon.

Odnosi između američkih saveznika zategnuti su zbog sporova i korejskih optužbi među kojima je i da je Japan tjerao žene da rade u ratnim bordelima za vojsku, a Yoon, konzervativac koji je preuzeo dužnost u svibnju, obećao je poboljšati veze s Japanom.

Pozvao je na opsežnu suradnju u područjima od gospodarstva i sigurnosti do društvenih i kulturnih razmjena, kako bi se doprinijelo međunarodnom miru i prosperitetu.

Yoon je ponovio i obećanje da će Sjevernoj Koreji pružiti opsežnu pomoć ako Pjongjang prestane razvijati svoj nuklearni program i krene u "istinski i suštinski" proces uklanjanja takvog oružja.

"Implementirat ćemo opsežni prehrambeni program, pružiti pomoć za infrastrukturu za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, provesti projekte za modernizaciju luka i zračnih luka za međunarodnu trgovinu", rekao je Yoon.

Također su spremni pomoći u povećanju poljoprivredne produktivnosti svojih susjeda, modernizirati bolnice i medicinske ustanove te poduzeti korake za međunarodna ulaganja i financijsku potporu.

Sjeverna Koreja je okrivila Južnu za izazivanje epidemije covid-19, što Seul poriče, i čini se da se priprema testirati nuklearno oružje prvi put od 2017., usred zastalih pregovora o denuklearizaciji.

Dvije su nacije tehnički i dalje u ratu, jer je njihov sukob 1950.-1953. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34