ZASTRAŠUJUĆI PODACI

Južni Sudan bori se s najgorom krizom gladi: Oko 1,4 milijuna djece mlađe od pet godina pati od neishranjenosti

UN-ovi podatci pokazuju da 8,9 milijuna stanovnika, ili 71 posto stanovništva treba humanitarnu pomoć.

Gladna djeca u Južnom Sudanu

 Ebrahim Hamid/Afp

Oko 1,4 milijuna djece do pet godina starosti pati od neishranjenosti u Južnom Sudanu koji se bori s "najgorom krizom gladi" zbog učestalih poplava i oružanih sukoba, upozorila je u petak nevladina organizacija Spasimo djecu.

Najmlađu zemlju svijeta, žrtvu političko-etničkog nasilja i kronične nestabilnosti od njezina osamostaljenja od Sudana 2011., pustoše poplave četvrtu godinu zaredom i sada su zahvatile devet od deset njezinih država.

UN-ovi podatci pokazuju da 8,9 milijuna stanovnika, ili 71 posto stanovništva treba humanitarnu pomoć. "Među njima je 1,4 milijuna djece mlađe od pet godina koja pate od neishranjenosti", piše u priopćenju nevladine organizacije.

"Situacija se pogoršala zadnjih mjeseci pošto je više od 615.000 ljudi četvrtu godinu zaredom pogođeno nezapamćenom poplavom što je rušila kuće, uništila usjeve i prouzročila porast slučajeva malarije i zmijskih ujeda, napose među ženama i djecom", navodi organizacija Spasimo djecu.

Valuta te istočnoafričke zemlje izgubila je ove godine 40 posto vrijednosti, što je za sobom povuklo rast cijena uvoznih proizvoda, na što utječe i rat u Ukrajini, ističe isti izvor.

"Južni Sudan je među pet zemalja svijeta najosjetljivijih na klimatske promjene", rekao je Jib Rabiltossaporn, direktor Spasimo djecu za Južni Sudan.

Svjetska banka navodi da je 80 posto od 11 milijuna stanovnika ove zemlje živjelo u "krajnjem siromaštvu" 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:38