'OVO ĆE OKONČATI RAT'

Južni Sudan: Potpisan mirovni sporazum, prekid vatre nastupa za 72 sata

Izbjeglice u Južnom Sudanu
 Siegfried Modola / REUTERS

Južnosudanski predsjednik potpisao je u srijedu mirovni sporazum s pobunjenicima po kojem će prekid vatre stupiti na snagu za 72 sata, objavilo je sudansko ministarstvo vanjskih poslova, no pobunjenici su odbili ostale dijelove sporazuma.

Sporazumom potpisanim u Kartumu želi se okončati rat u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi a tri milijuna izbjeglo je. Raniji su sporazumi propadali.

Taj sporazum korak je prije konačnog rješenja i omogućit će dostavu humanitarne pomoći, oslobađanje zatočenika i prijelaznu vladu jedinstva koja bi se trebala osnovati za čeitri mjeseca, kazao je sudanski ministar vanjskih poslova Al-Dirdiri Mohamed Ahmed.

Sporazum je uslijedio nakon dva dana pregovora predsjednika Salve Kiira i vođe pobunjenika Rieka Machara, bivšeg potpredsjednika.

Građanski rat izbio je u zemlji 2013. manje od dvije godine nakon što je proglasila neovisnost od Sudana.

"Taj sporazum koji je danas potpisan i primirje okončat će rat u Južnom Sudanu i otvoriti novu stranicu", kazao je Machar novinarima nakon potpisivanja.

Jedan od elemenata sporazuma je da postoje tri različita glavna grada za Južni Sudan kako bi se podijelila moć no glasnogovornik Machara to je odbio kao neprihvatljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 22:36