PROMJENA STRATEGIJE?

JUŽNI TOK IPAK NIJE MRTAV? Merkel: 'Bugarska bi trebala s Putinom otvoriti nove pregovore'

German Chancellor Angela Merkel holds a press conference at the end of the first working session at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2014 on the first day of a two-day European Council summit. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak Bugarsku da počne nove pregovore s Rusijom o plinovodu Južni tok pošto je Moskva odustala od tog projekta u korist novog dobavnog pravca preko Turske.

Europska unija, koja je jako zahladila odnose s Moskvom zbog upletanja Rusije u sukob u Ukrajini, iznijela je primjedbe na Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem te na područje EU ulaziti preko Bugarske.

EU je tvrdio da bi taj 40 milijarda dolara vrijedan projekt, u obliku u kojem je bio ponuđen, kršio europske zakone.

Zagovornici projekta isticali su da bi taj plinovod koji bi zaobilazio Ukrajinu, osigurao plin Europi te bi se izbjegla plinska kriza kakva se dogodila prije nekoliko godina kada je Rusija obustavila plin Ukrajini zbog neplaćanja računa, čime je i Europa ostala bez plina koji ide u tranzitu preko Ukrajine.

"Moramo razmotriti sva pravna pitanja projekta Južni tok i to iskoristiti za razgovore s Rusijom", rekla je Merkel nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Berlinu.

Brojni su ugovori već bili dogovoreni i važno je za obje strane da ostanu pouzdani partneri, dodala je.

Borisov je nakon sastanka izrazio uvjerenje da se teškoće mogu riješiti i nadu da će Bruxelles iznijeti svoje viđenje o tom pitanju.

"Mislimo da ruski i bugarski partneri moraju nastaviti na pravnoj osnovi, inače bismo kršili ugovor, koji je bio potpisan s Bugarskom prije nego s Europskom unijom kao partnerom 2006." godine, rekla je Merkel.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenadio je Europu prije dva tjedna kada je za posjeta Turskoj 1. prosinca objavio da je projekt Južni tok mrtav, a odgovornost za to pripisao je Europskoj uniji koja je na projekt stavljala primjedbe.

Putin je optužio EU da odriče suverenost Bugarskoj, koja inače jako ovisi o ruskome plinu i upozorio je da je blokiranje projekta "štetno i protiv europskih gospodarskih interesa".

I Srbija i Mađarska koje također žele osigurati plin kroz Južni tok, žele nastavak projekta.

Dobitnik ruskog preokreta je Turska jer je Putin za posjeta toj zemlji najavio da će se plinski centar sagraditi na granici između Turske i Grčke.

Južni tok trebao je Europi dopremati 63 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Putin je od Južnog toka odustao pošto su mu zapadne zemlje nametnule sankcije zbog upletanja u sukob u Ukrajini.

Rusija dobavlja nekih 30 posto plina za europske potrebe, a polovica te količine u tranzitu je preko Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:10