UKIDAJU MJERE

Južnoafrička Republika: ‘Val izazvan omirkonom je prošao, broj novozaraženih pada!‘

I dok u JAR-u broj slučajeva zaraze pada, u drugim dijelovima svijeta omikron je zaslužan za rekordne brojke novozaraženih

Ilustracija, prizor s ulica Cape Towna

 Lyu Tianran/Xinhua News/Profimedia

Južnoafrička Republika ukinula je policijski sat, a ublažavanje covid mjera objasnili su time da je njihova zemlja prošla vrhunac četvrtoga vala zaraze koji je uzrokovala omikron varijanta koronavirusa, piše Guardian.

Vlada je policijski sat, koji je bio na snazi od ponoći do 4 ujutro, ukinula na temelju silazne krivulje novih zaraza, stope cijepljenja populacije te podataka o slobodnim kapacitetima u bolnicama diljem zemlje, poručeno je.

- Svi indikatori ukazuju na to da je zemlja vjerojatno prošla vrhunac četvrtog vala, stoji u izjavi koja je poslana javnosti nakon specijalnog sastanka užeg kabineta Vlade.

- Iako je varijanta omikron vrlo zarazna, broj hospitalizacija je manji nego u prošlim valovima, stoji u izjavi.

Podaci južnoafričkog ministarstva zdravstva pak ukazuju na to da se prosjek novih slučajeva zaraze na tjednom nivou smanjio za 29,7 posto (riječ je o podacima skupljenima do Božića). Nadalje, broj hospitalizacija zbog covida-19 smanjio se u osam od devete provincija u zemlji.

Inače, upravo je u JAR-u otkriven prvi slučaj omikrona, za koji su dosadašnja rana istraživanja pokazala da je izuzetno zarazan, znatno više od prijašnjih varijanti koronavirusa, ali i da izaziva blaže simptome nego li je to bio slučaj kod delta varijante.

U drugim dijelovima svijeta omikron je zaslužan za rekordne brojke novih slučajeva. Tako je SAD za 29. prosinca zabilježio čak 489.267 novozaraženih, Ujedinjeno Kraljevstvo 223.621 novozaraženih, Francuska 208.099 novih slučajeva zaraze, a broj od 100.000 novozaraženih u jednom danu prešla je i Španjolska. Iako se čini da ovaj novi val izaziva blaže kliničke slike, postoji bojazan da će sama količina novih slučajeva opteretiti zdravstvene sustave u tim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:17