PERU MODEL

JUŽNOAMERIČKA DRŽAVA UVELA 'PAR-NEPAR KARANTENU' Tri dana u tjednu van smiju izlaziti samo žene, druga tri samo muškarci, evo što se događa u subotu

Prizor iz Lime
 Cris BOURONCLE / AFP

Usred stroge karantene koja je uvedena u Peruu za usporavanje širenja pandemije koronavirusa, muškarci i žene moći će napuštati svoje domove u samo određenim danima jer će podjela biti napravljena prema spolu.

Tako će ponedjeljkom, srijedom i petkom samo muškarci moći napustiti svoje domove. Žene će moći izaći u utorak, četvrtak i subotu. A u nedjelju će biti strogo zabranjen izlazak bilo kome.

Jer tako je odlučio predsjednik Martin Vizcarra u četvrtak.

- Moramo imati čim manje ljudi koji su svakodnevno na ulicama – poručio je predsjednik na telekonferenciji za novinare.

Vizcarra je rekao da će tako sigurnosnim snagama biti lakše nadzirati cirkulaciju muškaraca i žena u tijeku trajanja izvanrednog stanja, nego da koriste serijske brojeve s osobnih iskaznica prilikom podjele dana što su učinile neke druge zemlje.

Ova nova mjera koja će biti na snazi do 12 travnja neće utjecati na ljude koji imaju hitne slučajeve ili moraju ići na posao dok traje karantena jer rade na poslovima koji su i dalje nužni poput trgovine s namirnicama, ljekarni i banaka.

Peru sada bilježi 1,414 potvrđen slučaj zaraze i 55 smrtnih slučajeva. Ova južnoamerička zemlja uvela je stroge mjere za kontrolu širenja koronavirusa, policija kontrolira i kažnjava ljude koji krše karantenu.

- Imamo 10 dana da uložimo ovaj dodatni napor i da izravnamo krivulju kako bi mogli kontrolirati razvoj ove bolesti – rekao je Vizcarra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38