TRGOVINA ORUŽJEM

Južnokorejski ministar: ‘Sjeverna Koreja poslala je Rusiji milijune komada streljiva‘

Stotine sjevernokorejskih tvornica streljiva rade na oko 30 posto svojih kapaciteta, a one koje rade za Rusiju rade ‘punom parom‘

Kim Jong-un i Vladimir Putin tijekom sastanka koji se održao u rujnu 2023. godine

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjeverna Koreja otpremila je od srpnja u Rusiju oko 6700 kontejnera s milijunima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine, u znaku dogovora o razmjeni oružja, izvijestili su južnokorejski mediji u utorak pozivajući se na ministra obrane.

Na konferenciji za lokalne medije u ponedjeljak južnokorejski ministar obrane Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

"Moguće je i da se radi i o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslano barem nekoliko milijuna granata", rekao je prema novinskoj agenciji Yonhap ministar Shin.

Stotine sjevernokorejskih tvornica streljiva rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, a one koje proizvode topničke granate za Rusiju rade "punom parom", dodao je, ne navodeći izvor informacija.

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.

I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne suradnje.

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera streljiva ili slične opreme od rujna.

U zamjenu, Sjeverna Koreja primila je oko 9000 kontejnera čiji je sadržaj uglavnom hrana.

Shin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:18