‘ŽELIMO JEDINSTVO‘

Južnokorejski predsjednik pomilovao svoju prethodnicu Park Geun-hye, osuđenu za korupciju

Oporbeni zastupnici rekli su da je Park imala zdravstvenih problema u zatvoru, uključujući operaciju ramena

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in

 Yonhap News/Newscom/Profimedia

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pomilovao je bivšu predsjednicu Park Geun-hye, koja je u zatvoru nakon što je osuđena za korupciju, priopćilo je u petak ministarstvo pravosuđa usred tijesne predsjedničke utrke.

Park (69) je postala prva demokratski izabrana čelnica Južne Koreje, a razriješena je dužnosti kada je Ustavni sud 2017. potvrdio njezin opoziv u parlamentu zbog skandala koji je također spremio u zatvor šefove dvaju konglomerata, uključujući Samsung Electronics.

Park je osuđena zbog korupcije i zloporabe položaja na 22 godine zatvora.

Njezin prethodnik Lee Myung-bak, koji je također zatvoren zbog optužbi za korupciju, nije pomilovan.

"Uključili smo bivšu predsjednicu Park kako bismo prevladali nesretnu prošlost, ostvarili jedinstvo ljudi i pružili priliku za novi korak naprijed u budućnost", rekao je ministar pravosuđa Park Beom-Kye na brifingu.

Odluka je donesena jer su mnogi pristaše i političari konzervativne glavne oporbene Stranke narodne moći pozivali na njezino pomilovanje uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

Zadnje ankete pokazuju da su Lee Jae-myung i Yoon Suk-yeol, predsjednički kandidati Moonove vladajuće Demokratske stranke i Stranke narodne moći, izjednačeni.

Oporbeni zastupnici rekli su da je Park imala zdravstvenih problema u zatvoru, uključujući operaciju ramena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 17:10