Moon Jae-in

Južnokorejski predsjednik želi obnovu dijaloga sa Sjevernom Korejom: ‘Uložit ćemo zadnji napor‘

Moonov mandat završava iduće godine a dijalog sa Sjevernom Korejom jedan je od njegovih ključnih ciljeva
 -/YONHAP/AFP

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u ponedjeljak da je i dalje spreman razgovarati sa Sjevernom Korejom i da bi suradnja na pitanjima poput pandemije koronavirusa mogla izvesti pregovore iz slijepe ulice.

Seul će pokušati pokrenuti pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje paralelno pripremama novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena za preuzimanje dužnosti, izjavio je Moon u novogodišnjem govoru.

"Dijalog i zajednički prosperitet ključni su pokretači mirovnog procesa na Korejskom poluotoku", naglasio je južnokorejski predsjednik. "I dalje smo spremni sastati se u svakom trenutku, na svakom mjestu, spremni smo razgovarati", naglasio je.

Moonov mandat završava iduće godine a dijalog sa Sjevernom Korejom jedan je od njegovih ključnih ciljeva. Istaknuo je da će biti u bliskom kontaktu s Bidenovim kabinetom.

Razgovori kojima se željelo nagovoriti Pjongjang da se odrekne nuklearnog oružja i poboljša odnose sa SAD-om i Južnom Korejom zapeli su a sjevernokorejska strana optužuje Seul i Washington da i dalje vode neprijateljsku politiku.

"Ojačat ćemo savez sa SAD-om u skladu s inauguracijom Bidenovog kabineta i uložiti posljednji napor da se postigne veliki pomak u zapelim razgovorima između Sjeverne Koreje i SAD-a i između dvije Koreje", rekao je Moon.

U Sjevernoj Koreji trenutno se održava kongres vladajuće stranke na kojem je lider Kim Jong Un pozvao na razvoj sofisticiranijeg nuklearnog oružja i na revitalizaciju gospodarstva.

Prošlog vikenda Kim je žestoko kritizirao Južnu Koreju, tvrdeći da nudi suradnju na "nebitnim pitanjima" poput koronavirusa, humanitarne pomoći i turizma.

Odnosi između dvije Koreje mogli bi ponovo biti uspostavljeni ako Južna Koreja promijeni svoj stav i odustane od poteza kao što su kupnja novog oružja i zajedničke vježbe sa SAD-om, izjavio je sjevernokorejski čelnik.

Još u listopadu Kim je izrazio nadu u pomirenje dvije Koreje nakon završetka pandemije, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:26