SJEVERNA KOREJA

Južnokorejski vojni dužnosnici izrazili sumnje o uspjehu testa Kimove ‘hipersonične rakete‘

Ona se definira kao oružje koje ima brzinu barem pet puta veću od brzine zvuka - ili oko 6200 kilometara na sat

Test 'hipersonične rakete' 

 AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Južnokorejski vojni dužnosnici u petak su izrazili sumnje o uspjehu onoga što je Sjeverna Koreja nazvala testom "hipersonične rakete", rekavši da se čini da raketa predstavlja ograničen napredak postojećih balističkih raketa Pjongjanga.

U srijedu je Sjeverna Koreja lansirala raketu za koju su državni mediji ustvrdili da je druga hipersonična raketa u zemlji, koju se obično definira kao oružje koje ima brzinu barem pet puta veću od brzine zvuka - ili oko 6200 kilometara na sat i koja može manevrirati na relativno niskim putanjama, zbog čega ju je puno teže uočiti i presresti.

Dok se činilo da raketa može doseći hipersonične brzine, tu mogućnost imaju i druge balističke rakete i test u srijedu nije demonstrirao rang i mogućnost manevra o kojem se govori u državnim medijima, rekao je novinarima južnokorejski vojni dužnosnik.

Južna Koreja procijenila je da je raketa letjela manje od 700 kilometara, što je tvrdila Sjeverna Koreja, i pokazala je manje lateralnog manevra, dodao je dužnosnik.

Bojna glava rakete ispaljene u srijedu imala je čunjastiji oblik od prve navodne hipersonične rakete koju je Sjeverna Koreja testirala u rujnu.

Međunarodni analitičari primijetili su da je testirana raketa na tekuće gorivo s Manevriranim povratnim vozilom (MaRV), koju su već ranije isprobale druge zemlje, uključujući SAD i Sjevernu Koreju.

"Jedna od mojih pritužbi o 'hipersoničnom' funkcioniranju je da krivo naglašava brzinu, kad zapravo govorimo o manevriranju i preciznosti", na Twitteru je rekao Jeffrey Lewis, istraživač raketa u Centru James Martin za ograničenje naoružanja (CNS). "Tako da da, nova sjevernokorejska raketa je hipersonična. No što je najvažnije, MaRV je."

Iako takve rakete nemaju doseg najvećih sjevernokorejskih balističkih raketa (ICMB), analitičari kažu da se manevarsko oružje može koristiti za izbjegavanje raketne obrane.

U petak su SAD i Japan izdali zajedničko priopćenje kojim su obećali ojačati zajedničku obranu, uključujući i onu protiv hipersoničnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 07:23