UHIĆEN U PODGORICI

Južnokorejskog ‘kralja kriptovaluta‘ smjestili u kućni pritvor u Crnoj Gori: Zanimljivo je tko je platio jamčevinu

Korejski državljani terete se da su izvršili krivično djelo krivotvorenja isprave, a uhićeni su krajem ožujka u zračnoj luci Podgorica

Do Kwon s policajcem

 Savo Prelevic/Afp/Profimedia/Savo Prelevic/afp/profimedia

Osnovni sud u Podgorici prihvatio je jamstvo od po 400 tisuća eura koje su ponudili državljani Južne Koreje Do Kwon, poznat kao kralj kriptovaluta, i Hon Chand Yun i odredio da se, po uplati ovog iznosa, puste na slobodu, ali da vrijeme provode u stanu u Crnoj Gori koji će čuvati policija.

Jamstvo će, kako je priopćeno, uplatiti supruge dvojice Južnokorejaca.

"Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše mjeru nadzora, jamstvo propada i unosi se u poseban razdjel proračuna za rad sudova", navodi se u priopćenju podgoričkog Osnovnog suda.

Korejski državljani terete se da su izvršili krivično djelo krivotvorenja isprave, a uhićeni su krajem ožujka u privatnom zrakoplovu u zračnoj luci Podgorica.

Do Kwon i Chand Yun su pred sudom negirali krivnju, te su tvrdili da su putovnice Kostarike, koje su posjedovali, dobili u zakonitom postupku.

"Nisam kriv. Nismo krivotvorili putovnice Kostarike, dobili smo ih u zakonitom postupku. Jedini relevantan dokaz za to jest da od nadležnih državnih organa Kostarike dobijete dokumentaciju o izdavanju putovnice", rekao je u sudnici podgoričkog Osnovnog suda Do Kwon.

Južna Koreja i SAD su zatražile njegovo izručenje kako bi se suočio s optužbama u vezi s kolapsom njegove kripto imperije, vrijedne 40 milijardi dolara, čime je zavio u crno ulagače širom svijeta.

Crna Gora još nije odlučila o izručenju te je navela da prvo želi utvrditi jesu li se uhićeni ogriješili o domaće propise.

Ako bi bio osuđen, Kwon bi se mogao suočiti s preko 40 godina zatvora, što bi bila u Južnoj Koreji najduža kazna ikada za financijski zločin, prenijeli su ranije mediji.

Južnokorejac je više puta negirao sve optužbe, tvrdeći da su napravljene greške u kripto projektu Terra-Luna kojim upravlja njegova tvrtka Terraform Labs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 12:17