KRVAVI DAN

Kabul: Bombaš usmrtio 21 osobu

 AFP

ZAGREB - Trojica pripadnika UN-ove misije u Afganistanu poginula su u petak u Kabulu kada se napadač samoubojica raznio blizu restorana i ubio najmanje 21 osobu, priopćio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Poginule osobe uglavnom su strani državljani, jer se napad dogodio kod restorana u koji rado zalaze zapadnjaci. Poginuli su državljani Kanade, Rusije i Libanona.

"Najprije se dogodio samoubilački napad blizu restorana za strance, a potom su jedan ili dvojica talibana upala u restoran", rekao je pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti.

"Ti napadi usmjereni protiv civila potpuno su neprihvatljivi i predstavljaju očito kršenje međunarodnih ljudskih prava", naglasio je Ban Ki-moon koji je vrlo oštro osudio napad.

"Dobili smo potvrdu da su poginula tri pripadnika UN-ove misije, kao i drugi pripadnici međunarodnih organizacija", dodao je UN-ov glasnogovornik Farhan Haq.

Smrt jednoga od svojih predstavnika u Afganistanu potvrdio je i Međunarodni monetarni fond.

Odgovornost za napad u dobro utvrđenoj i čuvanoj četvrti Vazir Akbar Kan, u kojoj se nalaze brojna veleposlanstva i restorani, preuzeli su talibani. Njihov glasnogovornik rekao je da su ubijeni stranci njemački državljani, no njemačko ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu izvijestilo je da ne može potvrditi tu informaciju.

Napad je izveden u vrijeme večere u četvrti u kojoj žive uglavnom bogati Afganistanci. Nakon eksplozije uslijedila je pucnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:28