REVIDIRAJU POPIS

Kacin isključio mogućnost da se Hrvatska stavi na ‘zelenu listu‘: ‘Slovenija je ‘sigurni mjehur‘

Kacin je kazao da se pogoršava epidemiološka situacija u Italiji, Austriji i Mađarskoj koje su za sada na tzv. "zelenoj" listi
Jelko Kacin
 Youtube

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin rekao je u četvrtak da će vlada zbog rasta zaraza u susjednim državama revidirati popis epidemiološki sigurnih zemalja te je posebno upozorio na dramatičan rast novih dnevnih zaraza u Hrvatskoj.

Kacin je kazao da se pogoršava epidemiološka situacija u Italiji, Austriji i Mađarskoj koje Slovenija za sada ima na tzv. "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih destinacija bez ograničenju u režimu ulazaka.

Slovenija je unatoč rastu broja zaraza u relativno dobroj situaciji, rekao je.

"Prilike u našem susjedstvu brzo se pogoršavaju", kazao je Kacin i najavio da će idući tjedan vlada revidirati popis epidemiološki sigurnih država.

Slovenija je relativno siguran mali "mjehur" i moramo paziti da nas ne proguta neki veći s lošijom situacijom, rekao je.

Isključio je mogućnost da se Hrvatska kao cjelina ili neka županija ponovo uvrsti na zelenu listu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje o stanju u Hrvatskoj i mogućnosti ublažavanja sadašnjeg režima prijelaza granice, s obzirom na sugestije o potrebi "regionalnog" i diferenciranog pristupa pristupa prema stanju u pojedinim županijama.

Stanje u Hrvatskoj s obzirom na epidemiološku situaciju brzo se pogoršava i postaje dramatično, rekao je.

Hrvatska će uskoro dostići incidenciju koronavirusa (broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) koja će iznositi 100 zaraženih, što je razina za crvenu listu, Splitsko-dalmatinska županija bi ih mogla imati i 200, a broj zaraženih raste i u Istarskoj županiji, rekao je Kacin novinarima.

Upitan o mogućem ublažavanju mjera prijelaza granice za one hrvatske državljane koji žele posjetiti grobove svojih bližnjih u Sloveniji, što se osobito odnosi na pogranično područje, Kacin je kazao da vlada razmatra mogućnost da se u tom smislu donese neko "elastično" rješenje.

No to se u prvom redu odnosi na vrijeme za Dan mrtvih, kad se posjećuju grobovi predaka, rekao je.

Kao glavni problem koji se trenutno pojavljuje u Sloveniji s Covidom-19 u situaciji kad su u zadnja 24 sata zabilježene 53 nove zaraze, Kacin je istaknuo problematiku premalih kapaciteta za testiranje za slučaj da se situacija pogorša, kao i "neodgovorno" ponašanje onih zaraženih koji ne žele otkriti svoje kontakte prije inficiranja čime potiču širenje virusa.

Po njegovim je riječima taj problem osobito izražen u Ljubljani.

Kacin je najavio da će o epidemiološkom stanju u Sloveniji, Austriji i širem susjedstvu razgovarati slovenski i austrijski premijeri Janez Janša i Sebastian Kurz koji se sastaju u Ljubljani u ponedjeljak.

Zbog jačanja epidemiološke sigurnosti slovenska je vlada bu četvrtak donijela odluku po kojoj će nošenje maski postati obvezom za sve koji borave u javnim prostorima, dok se mjera preporučenog nošenja maski za učenike, ali samo u zajedničkim prostorijama i hodnicima, prilikom transporta u školu i natrag kući, produžuje i za idući tjedan, ako se stanje ne pogorša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 00:43