‘ETO VIDIŠ!‘

Kad je Melania pokazala suprugu Janšinu čestitku, Trump je oduševljeno zavikao

Potpora neubrojivih desničara hranila ga je posljednjih dana možda i više od Giulianijeva ulizivanja i demonstracija
Donald Trump 
 Brendan Smialowski/AFP
Objavljeno: 09. studeni 2020. 14:36

Donald Trump čini se kao jedan od onih muškaraca koji kažu: "Ja sam svršio, a ti kako hoćeš". Nazvao se pobjednikom dok je vodio, ne čekajući kraj izborne utrke, i sve što se kasnije dogodilo, bez ijednog dokaza, smatra nevažećim. Zamislite koliko bi nas frustracija i tuga u životu mimoišlo da smo znali da se može tako. Mogli smo, recimo, slaviti u košarkaškom finalu na Olimpijadi u Barceloni, samo da su pokojni Dražen i ostatak ekipe napustili teren u onih desetak sekundi prvog poluvremena dok su protiv Dream Teama vodili dvadeset pet naprema dvadeset tri. Ali teško je ovo s Donaldom Trumpom usporediti s bilo čim. Ovo je zapravo užasnije od svega. Jedva možete vjerovati da je riječ o najmoćnijem čovjeku na svijetu, da taj luđak koji ne prihvaća da je poražen, poput četverogodišnjaka koji ljutito gužva i razbacuje karte nakon što je izgubio partiju Una, ima kovčežić sa šiframa za ispaljivanje interkontinentalnih nuklearnih raketa.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama nenadano su tako zaglavili u jednoj čudnoj političkoj krizi, no ne sumnjamo ipak da će ona uskoro završiti. Ako nikako drugačije, agenti Tajne službe napravit će ono što rade lovočuvari u nacionalnom parku u Tanzaniji kad imaju vodenkonja izvan kontrole. Prišuljat će se Donaldu Trumpu, pogoditi ga strelicom sa snažnim sredstvom za omamljivanje i u mreži iznijeti iz Bijele kuće. Jednom kad ocijene da je dosta cirkusa, američki će se sustav zaštititi. Ako ni zbog čega drugoga, onda zato što je to loše za posao. Zemlja će se obraniti i od Trumpa, i od njegove kćeri Ivanke, i od zeta Jareda Kushnera, i od ljigavog Rudolfa Giulianija, i od svih onih manijaka koji su ovih dana sa strojnicama izmilili na ulice.

Mi koji živimo u politički nemirnijim dijelovima svijeta, gdje demokracija nikako da se primi, gdje se ljudska prava i sloboda govora čupaju samo što su proklijali, mi trebamo biti zabrinutiji. Slovence je, za početak, svakako moralo zazepsti oko srca dok su u srijedu ujutro čitali kako njihov predsjednik vlade Janez Janša čestita Donaldu Trumpu na pobjedi. Tko zna, možda je upravo to i prevarilo Trumpa? Ili ga je ohrabrilo da ustraje u ludosti? Melanija Trump, koja Janšu prati na Twitteru, pokazala je suprugu čestitku, a ovaj je to jedva dočekao. Već kad se gotovo predao, otkriće da nije jedini idiot na čelu neke države ispunilo ga je snagom. "Evo vidiš! Što sam ti ja govorio! Cijeli svijet je uz mene!", zavikao je oduševljeno. To ga je hranilo posljednjih dana možda i više od Giulianijeva ulizivanja i demonstracija u Detroitu i Philadelphiji, potpora neubrojivih desničara poput Janše, Viktora Orbána i brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Jedino ga je Aleksandar Vučić razočarao. Nakon svega što je Trump napravio za njega, slabić se osmjelio samo reći da bi za Srbiju bilo bolje da je republikanski kandidat pobijedio, ali da, eto, ni s Bidenom nije u lošim odnosima. "Nezahvalnik! Ti si mu dao ključ Bijele kuće", podsjetila je Ivanka oca ogorčeno. "Jared!", dobacio je na to Donald Trump zetu. "Jared, sine, uzmi odvijač i smjesta promijeni bravu na ulaznim vratima. Nećeš, majci, Vučiću ovdje više ulaziti kako ti se ćefne".

Janša u međuvremenu nastavlja s tvitovima. U subotu se narugao pravosudnom sustavu Sjedinjenih Država. Kao zaslužan i priznat borac za demokratske vrijednosti sa žaljenjem je primijetio da je tu ozbiljno ugrožena vladavina prava. Politička kriza naposljetku će se možda okončati samo ako Amerikanci pošalju nekoga u Ljubljanu da Janši odvali šamar i oduzme mu mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:55