ZAPAD POSUSTAJE?!

‘Kada je stigla ta vijest iz Amerike, Kremlj je otrčao pobjednički krug, na to se Putin kladio!‘

Analitičari kažu da je Putin računao s tim da će potpora koju Zapad daje Ukrajini popustiti...

Putin se ovog tjedna potrudio dodatno potpiriti antiukrajinske osjećaje u Rusiji

 Grigory SYSOYEV/POOL/AFP

Čim je desno krilo Republikanske stranke svojim protivljenjem slanja dodatnog novca Ukrajini gurnulo Kongres Sjedinjenih Američkih Država u kaos, Kremlj je otrčao pobjednički krug, piše Business Insider.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to nagovještaj ono što dolazi te da će se potpora koju Zapad daje Ukrajini početi urušavati. Analitičari su vrlo brzo shvatili da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati rat u Ukrajini toliko razvući da će se Zapad umoriti od pomaganja Kijevu.

Republikanska i Demokratska stranka sukobili su se oko novog paketa pomoći za Ukrajinu koji je težak više milijardi dolara. Kijev je zbog pomoći koju je primio od Washingtona došao u priliku da ove godine pokrene prijeko potrebnu kontraofenzivu.

Desno krilo Republikanske stranke želi da Amerika vodi izolacionističku politiku i zato je s mjesta predsjednika Zastupničkog doma Kongresa SAD-a otjeralo Kevina McCarthyja, zastupnika koji bez potpore tog krila na tu poziciju nikad ne bi ni došao.

Ministarstvo obrane SAD-a reklo je da je u posjedu više milijardi dolara vrijedne opreme koja je već dodijeljena Ukrajini, ali da će i te zalihe u jednom trenutku nestati. Uz to, SAD nije jedini kojemu rat u Ukrajini polako postaje pretežak teret.

Slovačka je pokazala da je i njoj dosta rata kada su na nedavno održanim parlamentarnim izborima pobijedili bivši premijer Robert Fico i njegova rusofilno-populističko-nacionalistička stranka SMER-SSD koji su rekli da će, ako pobijede, prestati Ukrajini slati vojnu pomoć.

Nijemcima je, čini se, također dosta rata. Naime, krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), poznata po tome što je tijekom godina otvoreno prijateljevala s Moskvom, sve je popularnija. The Wall Street Journal piše da će Europa teško nadoknaditi minus na računu s kojeg Zapad Ukrajini šalje pomoć, a koji bi nastao u slučaju da ga Amerika prestane dopunjavati.

Ovog se tjedna u medijima pojavio niz priča kojima je zajednički nazivnik navodna nemogućnost Zapada da ovim tempom nastavi pomagati Ukrajini. Analitičari kažu da je Putin računao s tim da će potpora koju Zapad daje Ukrajini popustiti kada visoke cijene energenata i inflacija počnu prazniti novčanike zapadnih domaćinstava.

Ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu drži da bi rat u Ukrajini mogao trajati do 2025. godine, godine nakon idućih predsjedničkih izbora u SAD-u. Rusija je, prema svemu sudeći, spremna za dugotrajni sukob.

Putin se ovog tjedna potrudio dodatno potpiriti antiukrajinske osjećaje u Rusiji. George Beebe, bivši voditelj odjela za praćenje Rusije u Središnjoj obavještajnoj agenciji SAD-a, rekao je da se Putin kladi na to da Ukrajina nema dovoljno novca i saveznika za dugotrajni te iscrpljujući rat.

"Sve je više dokaza koji upućuju na to. Ukrajina ne mobilizira dovoljno vojnika, ekonomija joj se urušava pod teretom rata, a entuzijazam Zapadu kopni", rekao je Beebe. "Ako Kongres SAD-a upadne u kaos, američka bi pomoć mogla prestati dolaziti, što znači da rat možda neće završiti za pregovaračkim stolom", dodao je Beebe.

Beebe dodaje kako da se kolebanja SAD-a i Europe mogle međusobno hraniti te da bi to moglo uništiti moral u Ukrajini. Drugi analitičari, međutim, tvrde da je Kremlj prerano počeo slaviti. Nova anketa, koju je napravio Čikaško vijeće za globalna pitanja, pokazala je kako šest od 10 Amerikanaca podupire slanje pomoći Ukrajini. Istina, potpora među Republikancima za tu ideju pada.

Belgijski trust mozgova Bruegel otkrio je u lipnju da je potpora za Ukrajinu u Europskoj uniji još uvijek čvrsta, iako je neznatno opala.

"Potpora za Ukrajinu ostala je snažna, što znači da javnost razumije šire sigurnosne implikacije tog konflikta", rekao je Bruegel. Unatoč tome, Bruegel smatra da će se zapadni lideri suočiti s velikim izazovima te će morati uložiti velike napore kako bi potpora za Ukrajinu ostala visoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:03