RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Kadirov o napadu dronovima na Kremlj: ‘Moram pohvaliti Putina, ali odgovorni će snositi zasluženu kaznu‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ramzan Kadirov

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ključni događaji

- Prigožin: Odlazimo iz Bahmuta

- MORH: Odlazak helikoptera u Ukrajinu vojna je tajna, sve ide planiranom dinamikom

- Zbog visoke razine vode ugrožena brana pored elektrane Zaporižje


Ukrajina kaže da je odbila 30 ruskih napada na istoku zemlje

Žestoki sukobi vodili su se u petak u istočnoj Ukrajini, a "najžešće borbe" bjesne oko Bahmuta i Marjinke, izvijestio je ukrajinski glavni stožer u svom dnevnom izvješću o situaciji.

Samo na te dvije fronte u petak je odbijeno gotovo 30 ruskih napada, stoji u izvješću. Teške borbe također su vodile kod Limanska.

Ruske snage nastoje u potpunosti osvojiti Bahmut do 9. svibnja, tvrdi ukrajinski vojni vrh. Za Moskvu bi to bila važna pobjeda jer na taj datum slavi Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Kapitulacija je zapravo stupila na snagu 8. svibnja 1945. Drugi put je potpisana u noći 9. svibnja u sovjetskom stožeru na Staljinov zahtjev i državni je praznik u Rusiji, navodi dpa.


Kadirov: Putin nije nasjeo na podlu provokaciju

Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu poručio je da Rusija "treba odgovoriti" organizatorima napada dronovima na Kremlj, ali ne odmah. Kadirov smatra da je napad bespilotnim letjelicama bio "provokacija i povod za poduzimanje akcije većih razmjera", uključujući i "masovno tepih bombardiranje" ukrajinskih gradova.

Čečenski vođa je u svojoj objavi pohvalio "suzdržanost i mudrost" ruskog predsjednika Vladimira Putina jer "nije reagirao na podlu provokaciju". Napomenuo je da će odgovorni za napad snositi "pravednu, zasluženu kaznu", ali da je za to "još rano".


Lavrov: Napad dronovima "neprijateljski čin", odgovorit ćemo "konkretno"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao da je napad dronovima na Kremlj bio "neprijateljski čin" te da će Rusija odgovoriri "konkretnim akcijama", a Kremlj najavljuje kasnije u petak zasjedanje ruskog Vijeća sigurnosti.

Rusija je za pokretanje dronova u pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina okrivila Ukrajinu, pojasnivši pritom da iza svega stoje Sjedinjene Države.

Ukrajina je odbacila te optužbe, a Bijela kuća priopćila da je to "suluda tvrdnja" i "laž".

"Sasvim je jasno da je to neprijateljski čin i potpuno je jasno da to teroristi iz Kijeva to nisu mogli učiniti bez znanja njihovih gospodara", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Indiji.

"Nećemo odgovoriti razglabajući o tome da li to predstavlja ‘casus belli‘ (povod za rat) ili ne. Odgovorit ćemo konkretnim akcijama", rekao je Lavrov.

Rusko Vijeće sigurnosti će o incidentu s dronovima raspravljati kasnije u petak, priopćio je glasnogovornik Kremlja.

Moskva je odmah nakon incidenta poručila da zadržava pravo na odmazdu.

"Svjesni smo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu, već u Washingtonu. I Kijev radi ono što mu se kaže da radi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Europska unija je u četvrtak pozvala Rusiju da ne koristi navodni napad dronom kao izgovor za eskalaciju rata protiv Ukrajine.​​​​​

U srijedu u noći Kremlj je bio napadnut bespilotnim letjelicama u, kako je objavila Moskva, neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina.

U navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska obrana onesposobila.


Prigožin: Gdje je streljivo? Odlazimo iz Bahmuta!

Čelnik ruske Wagner grupe prvo je tek zaprijetio povlačenjem svojih trupa iz ukrajinskog grada Bakhmuta, a je potom izašao i novi video njegova obraćanja Glavnom stožeru, Ministarstvu obrane i Vladimiru Putinu. Tamo nedvosmisleno poručuje da će njegove trupe napustiti Bahmut. Ta je izjava uslijedila nakon što je na društvenim mrežama objavio video kako hoda među tijelima mrtvih boraca.

Rusija već mjesecima pokušava zauzeti grad, unatoč njegovoj upitnoj strateškoj vrijednosti.

Jevgenij Prigožin, kakvog do sad nismo vidjeli, oštro se obrušio na ministarstvo obrane.

"Šojgu! Gerasimov! Gdje je streljivo? Ovi su ljudi došli ovdje kao dobrovoljci i ginu za vas dok se vi tovite u svojim uredima od mahagonija."

I prije su ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov često bili u središtu Prigožinovih bijesnih izljeva.

Prigožin je, piše BBC, u potrazi za publicitetom, a njegov je utjecaj, čini se, oslabio posljednjih mjeseci. I prethodno je znao iznositi prijetnje koje nije ispunio - kasnije je odbacio te prijetnje kao šale i vojnički humor.

Bitka za Bahmut traje mjesecima i smatra se da je odnijela tisuće života. Ukrajinske oružane snage odlučile su braniti grad pod svaku cijenu u očitom pokušaju fokusiranja ruskih vojnih resursa na jedno mjesto, i to vrlo malog značaja.

Prigožin je rekao da su njegove snage pristale ostati u Bakhmutu do 10. svibnja kako bi omogućile Rusiji da obilježi proslavu Dana pobjede u utorak.

Američki vojni analitičar Rob Lee tvrdi da najnovija pritužbe oko nestašice odražava strategiju Moskve da ograniči streljivo uoči očekivane ukrajinske protuofenzive.

U najnovijem videu, Prigožin nedvosmisleno poručuje da napušta Bahmut.

"Službeno obavještavam ministra obrane, načelnika Glavnog stožera i predsjednika Putina. Moji dečki neće trpjeti gubitke u Bahmutu bez streljiva, potpuno beskorisni. Desetog svibnja napuštamo Bahmut. Ako zbog vaše sitničave ljubomore ne želite podariti ruskom narodu pobjedu - to je vaš problem!", poručio je Prigožin.


MORH: Odlazak helikoptera u Ukrajinu vojna je tajna, sve ide planiranom dinamikom

Doniranje hrvatskih vojnih helikoptera Ukrajini vojna je tajna, ali sve odvija planiranom dinamikom, priopćio je MORH u petak.

"Svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasificirane podatke te ih sukladno propisima o zaštiti tajnosti podataka, nismo u mogućnosti iznositi u javnost", objavio je MORH.

"Ali sve materijalne donacije Ukrajini odvijaju se planiranom dinamikom", naglašava se.

MORH se oglasio nakon što je dio medija planirane letačke aktivnosti iznad Zagreba i Zagorja povezao s odlaskom helikoptera u Ukrajinu.

„Helikopteri HRZ-a koji se spominju u pojedinim medijskim napisima, nalaze na planiranim aktivnostima te nema nikakvog razloga za uznemirenost i zabrinutost građana.

"Naglašavamo kako se sve aktivnosti HRZ-a provode u područjima propisanih zona letenja sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj“.

Ministar obrane Mario Banožić bio je u Ukrajini krajem ožujka i nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim izjavio kako očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini "uskoro" stići u tu zemlju.


Zbog visoke razine vode ugrožena brana pored elektrane Zaporižje

Rekordno visoka razina vode mogla bi preplaviti veliku branu u južnoj Ukrajini i oštetiti dijelove nuklearne elektrane Zaporižje pod ruskom kontrolom, rekao je ruski dužnosnik za agenciju Tass u četvrtak.

Renat Karha, savjetnik generalnog direktora nuklearne tvrtke Rosenergoatom, rekao je da će, pukne li brana Nova Kahovka, biti poplavljen električni kabel za crpne stanice elektrane Zaporižje.

"To bi stvorilo funkcionalne probleme u radu elektrane i ugrozilo njezinu sigurnost", rekao je za Tass.

U studenome prošle godine, nakon što su se ruske snage povukle iz obližnjega južnoga grada Hersona, satelitske snimke pokazale su znatnu novu štetu na brani.

Obje strane međusobno su se optuživale za planiranje probijanja brane eksplozivom, što bi poplavilo velik dio nizvodnog područja i vjerojatno izazvalo veliko razaranje oko Hersona.

Karhini komentari posve odudaraju od komentara ukrajinskih dužnosnika potkraj ožujka, koji su tada izrazili bojazan da bi se elektrana Zaporižja do kraja ljeta mogla suočiti s nestašicom vode za hlađenje reaktora jer su ruske snage ispustile vodu iz rezervoara koji je opskrbljivao elektranu.

Ruske snage preuzele su elektranu kad su izvršile invaziju na dijelove Ukrajine prošle godine. U središtu je nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprekidnoga granatiranja u njezinoj blizini, za što se Kijev i Moskva međusobno okrivljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:49