UHVAĆENI NA KRIVOJ NOZI

Kadirov ‘oprao‘ Šojgua, povlačenje izazvalo kaos: ‘Pogledajte ovo, dugo se neće oporaviti...‘

Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli. Povlačenje je dio umijeća ratovanja - kazao je Serhij Kuzan

Rusko povlačenje

Ukrajinske snage nastavljaju s neočekivanim, brzim napredovanjem na sjeveroistoku zemlje, zauzimajući više od trećine Harkivske oblasti u tri dana. Velik dio ukrajinskih teritorijalnih dobitaka potvrdilo je rusko ministarstvo obrane u subotu.

Jedan od razloga brzog napredovanja ukrajinskih snaga u Harkivu je premještanje ruskih trupa na jug zemlje. Naime, ukrajinska južna ofenziva o kojoj se mnogo govorilo bila je ustvari kampanja dezinformiranja kako bi se Rusija odvratila od prave ofenzive koja se pripremala u Harkivskoj oblasti.

"[To] je bila velika specijalna operacija dezinformiranja", rekao je za Guardian Taras Berezovets, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je sada glasnogovornik brigade Bohun ukrajinskih specijalnih snaga. "[Rusija] je mislila da će biti na jugu i premjestila je svoju opremu. Tada je, umjesto na jugu, došlo do ofenzive tamo gdje su se najmanje nadali i to je izazvalo paniku i bijeg."

image
Juan Barreto/Afp

Južno zapovjedništvo Ukrajine je 29. kolovoza objavilo da je započela dugoočekivana ofenziva u regiji Herson na jugu zemlje. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko sela od okupatora, ali nije bilo značajnijih zauzimanja strateški važnijih gradova. Pa ipak, zauzimanje sela u Hersonu odjednom je postala velika međunarodna vijest.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva Natalija Humeniuk inzistirala je na "režimu šutnje" i privremeno zabranila novinarima da posjećuju bojišnicu u Hersonu. Dio specijalne operacije uključivao je pronalaženje i zaustavljanje doušnika u dijelovima Harkiva pod ukrajinskom kontrolom, kako bi se spriječilo njihovo prosljeđivanje informacija o pripremama Ukrajine Rusima.

Medijsko šuškanje bilo je ipak dovoljno da isprovocira Rusiju, koja je premjestila opremu i osoblje na južni front, uključujući dijelom iz regije Harkiv. Za to vrijeme, u Harkiv je ukrajinskoj vojsci pristizalo novo američko oružje.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je povlačenje, opisujući ga kao pregrupiranje.

image
Juan Barreto/Afp

"Provedena je trodnevna operacija povlačenja i organiziranog prebacivanja skupine trupa Izjum-Balaklije na teritorij Donjecke Narodne Republike", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Međutim, ono što Rusi ne spominju je velika količina vojne opreme koju su ostavili u bijegu. Snimke s ratišta otrkivaju napuštene tenkove, oklopna vozila kamione, pa čak i nedirnuta skladišta municije. Sve to bi moglo predstavljati golemi problem ruskoj vojsci u narednim mjesecima.

image
Juan Barreto/Afp

- Gledam puno fotografija ruske opreme i streljiva na teritoriju oko Harkiva. Čisto sumnjam da će ruske snage koje se povlače biti sposobne za borbu u dogledno vrijeme, što bi mogao biti veliki problem za Rusiju - napisao je stručnjak.

Ukrajinske trupe proteklih su dana potisnule ruske snage iz niza naselja u regiji koju je Moskva okupirala na početku invazije. Tisuće ruskih vojnika iznenada je pobjeglo iz okupiranih dijelova Ukrajine. U videoobraćanju kasno u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u regiji Harkiv.

image
Juan Barreto/Afp

Zauzimanjem grada Kupjansk, ukrajinske snage uspjele su presjeći linije opskrbe za ruske trupe koje kontroliraju područje Izjuma. Ofenziva je izvedena brzo, a trećinu okupiranog Harkiva zauzele su ukrajinske snage u samo nekoliko dana.

image
Juan Barreto/Afp

- Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli. Povlačenje je dio umijeća ratovanja. Kad smo se mi povlačili, pobrinuli smo se da pretrpe gubitke dok su napredovali i to smo učinili kako bismo bili sigurni da su napredovali samo 1, 2, 3 kilometra. Oni su bili toliko samouvjereni da nisu pripremili svoju obranu - kazao je Serhij Kuzan, vojni stručnjak u Ukrajinskom centru za sigurnost i suradnju.

- Ovo je pokazalo da je jedina prednost koju imaju je u količini topničkih oružja i opreme - dodao je Kuzan.

Ruski mediji pišu kako Moskva sada šalje pojačanje u regiju Harkiv.

Da se nešto čudno dešava s ruskom vojskom dokazuju riječi i Ramzana Kadirova koji je, doduše ‘u rukavicama‘, kritizirao poteze vodstva.

- Nisam taktičar poput ljudi iz Ministarstva obrane, ali moramo priznati da su greške napravljene. Uvijek govorim istinu i želim naglasiti da, ukoliko ne bude nekih promjena, biti ću prisiljen otići u Ministarstvo obrane i objasnit im što se događa. ova situacija je jako zanimljiva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 19:17