STRAH JE VRAG...

Kadirov se sastao s Putinom, pogledajte koliko je nervozan: ‘Dozvolite da se pohvalim...‘

‘Kadirov je vjerojatno zabrinut da bi mogao izgubiti Putinovu naklonost‘, smatraju u ISW-u

Sastanak Vladimira Putina i Ramzana Kadirova u Moskvi

 Screenshot Twitter/

Čečenski lider Ramzan Kadirov održao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no čini se da je susret dvojice saveznika protekao u nervoznom tonu, barem što se tiče Kadirova.

Dvojica čelnika susreli su se u ponedjeljak u Moskvi, a na snimci koja je objavljena na Twitteru može se vidjeti Kadirov kako čita iz unaprijed pripremljenih bilješki.

- Kadirov je jedan od Putinovih najpostojanijih saveznika. Održava osobne odnose s Putinom dok on vlada južnom ruskom republikom Čečenijom. Imaju odnos ‘otac-sin‘, ali i odnos koji ovisi o ‘međusobnoj ovisnosti‘, rekli su stručnjaci za Newsweek. Kadirov je također glasno podržao ruski rat u Ukrajini te aktivno sudjeluje u njemu.

Na snimci, čiji prijevod i analizu je na Twitteru objavio novinar BBC Monitoringa Francis Scar, može se vidjeti kako Kadirov govori Putinu da Čečeniji ide ‘dobro‘, ali je u svom govoru bio poprilično nervozan te je dosta zastajkivao.

Prema transkriptu razgovora koji je dostavio Kremlj, Kadirov kaže Putinu da se želi ‘pohvaliti‘ čečenskim uspjesima u državnim projektima, zapošljavanju i industrijskoj proizvodnji. Također je pohvalio napore Čečenije u ime Moskve u Ukrajini.

U popratnoj objavi na Telegramu, Kadirov je rekao da stanovnici Čečenije razumiju ‘važnost onoga što se događa u našoj zemlji i u potpunosti podržava smjer našeg nacionalnog vođe‘.

Osvrćući se na sastanak održan u ponedjeljak, istraživači Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu opisali su Kadirov nastup kao pokušaj održavanja političke i vojne važnosti ove republike u odnosu na Putina.

- Ali vidno nervozni Kadirov je vjerojatno osjećao značajan pritisak da Putinu predstavi Čečeniju, sebe i svoje trupe u pozitivnom i produktivnom svjetlu - poručuju iz ISW-a.

image

Sastanak Vladimira Putina i Ramzana Kadirova u Moskvi

Screenshot Twitter/

No, čečenski borci imaju ‘dosta minimalnu ulogu‘ na prvim linijama u Ukrajini, ocijenjuju u ISW-u.

Može ih se naći u ukrajinskoj istočnoj regiji Luhansk, ali mnogi zapravo ‘izvršavaju zadatke provođenja zakona‘ iza prvih linija, poručuju iz ISW-a.

Čečenski vojnici, poznati po tome što se vole pojavljivati na platformama društvenih medija, vjerojatno su korišteni za ‘čišćenje‘ ili vojna policija u Ukrajini, rekli su stručnjaci za Newsweek.

Budući da su čečenske trupe daleko od žestokih borbi na prvim crtama, Kadirov je vjerojatno zabrinut da bi mogao izgubiti Putinovu naklonost, smatraju u ISW-u.

- Vjerojatno se nadao da će popraviti i ojačati svoju reputaciju tijekom ovog sastanka, smatraju u washingtonskom think tanku.

Inače, ranije ovog mjeseca spekuliralo se ima li čečenski čelnik zdravstvenih problema. Neki medijski izvještaji tvrdili su da Kadirov ima ozbiljnih problema s bubrezima, dok su drugi tvrdili da je otrovan.

Podsjetimo, Kadirov je u veljači na svom Telegram kanalu rekao da je njegov vrhovni general u Ukrajini otrovan nakon što je rukovao kovertom, ali da mu život nije u opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:24