SVE ZBOG ČESTITKE

Kadirov žestoko napao Peskova, postaje sve veći problem i za Putina: ‘Ovo je scenarij iz noćne more‘

Kadirov je kritici izvrgnuo i Vladimira Medinskog, pregovarača s Ukrajincima...

Kadirov i Peskov

 Profimedia, Afp

Ramzan Kadirov, zloglasni samovladar Čečenije, je bijesan. Jer mu Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, nije čestitao na unaprjeđenju. Prošlog je tjedna dobio čin general pukovnika, dodijelio mu ga je sam Vladimir Putin. Ali je taj, za alfa na kvadrat mužjaka Kadirova fićfirić, rekao da je Ivan Urgant, televizijski voditelj, patriot, domoljub. Iako je na dan početka napada na Ukrajinu zbrisao u Izrael, na godišnji, pojasnio je. kasnije Urgant čiji tata tvrdi da se već vratio. A Kadirovljevi su borci tada čamili u rovovima. Cijela je priča dobila težinu iznad osobnog sukoba kad je Kadirov na Telegramu objavu završio riječima: "Ljestvica prioriteta koju je postavio Peskov neprihvatljiva je i moramo nešto poduzeti oko toga."

Dvije su ozbiljne i opasne poruke u navedenoj rečenici, prvim se dijelom dovodi u pitanje lojalnost glasnogovornika Kremlja, a drugi je dio obrazac kojim je Kadirov i ranije pozivao na fizičko uklanjanje osoba.

image

Dmitrij Peskov

Sergey Guneev/AFP

Peskov je uz Putina godinama, spada u najuži krug njegovih suradnika i dosad ga nitko nije ovako napao. Kadirov je kritici izvrgnuo i Vladimira Medinskog, pregovarača s Ukrajincima. A i on je osobni Putinov odabir.

image

Vladimir Medinski

Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia

Londonski The Times navodi zviždača iz ruskih sigurnosnih službi koji tvrdi da se Kadirov, osokoljen ratom, usudio krenuti u diskreditiranje šefova tih službi. I smatra da nije nemoguće da mu Putin omogući da preuzme dio tih poslova. Tatjana Stanovaja iz centra Carnegie Moskva to ne smatra realnim. "Kadirov je problem za Kremlj, da. Ali Putin ga samo mora pozvati u Kremlj i reći mu da postoje crvene linije koje ne može prijeći. Trenutno je zauzet drugim stvarima. Dok je Putin jak, za njega to nije veliki problem", rekla je gospođa Stanovaja za Times. Dodajući da mnogi unutar ruske elite žele kraj rata, ali ne može se očekivati da će išta učiniti da se to dogodi.

image

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov

Aleksey Nikolskyi

The Washington Examiner, medij koji naginje udesno, također smatra da iz ovog sukoba ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke, ali dodaje da spor nedvojbeno signalizira rast političkih tenzija u Kremlju i na ruskoj granici. Naglašavajući da si Putin ne smije dopustiti ozbiljniji sukob s Kadirovom koji bi mogao odlučiti oslabiti veze s Kremljem što bi za posljedicu imalo popuštanje ruske vlasti u Čečeniji i posljedično na Kavkazu. A to je za ruskog predsjednika u sadašnjem trenutku, kada je izložen u Ukrajini, kad Azerbajdžan u sjeni Ukrajine kani ostvariti teritorijalne dobitke nauštrb Armenije u Nagorno Karabahu, scenarij iz noćne more.

Drugim riječima, Kadirovljeva frustracija označava vrh sve nestabilnijeg ekspres lonca, zaključuje Washington Examiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 07:20