ČEČENI PROTIV RUSA

Kadirovci sve češće u sukobu s ruskim vojnicima, u Buči ubijali i ranjenike: ‘Strijeljaju na licu mjesta‘

Sličnu taktiku imali su u Drugom svjetskom ratu i pripadnici unutarnjih snaga Staljinova NKVD-a

Arhivska fotografija

 Sputnik via AFP

Ukrajinska obavještajna služba javlja, a prenose mnogi strani mediji, kako sve češće dolazi do sukoba, pa i oružanih, između pripadnika ruske vojske i tzv. kadirovaca, paravojnih postrojbi odanih čečenskom predsjedniku Ramzanu Kadirovu, nekoj vrsti Putinove pretorijanske garde.

Veteran ukrajinske vojske Viktor Kovalenko navodi kako je u selu Kiseljovka kod Hersona došlo do oružanog sukoba između kadirovaca i pobunjenih ruskih vojnika, uglavnom Burjata. Naime, čečenski borci odani Kadirovu, "navode" red u demoraliziranoj ruskoj vojsci, navodno strijeljaju dezertere, bundžije i sve one koji traže da ih se vrati kući, a osim toga, kadirovci, koji nisu u prvim redovima na bojišnici, postavljeni su da paze kako se ruska vojska ne bi povlačila. Postavljeni su iza ofenzivnih ruskih linija i imaju pravo pucati na one koji se povlače.

Sličnu taktiku imali su u Drugom svjetskom ratu i pripadnici unutarnjih snaga Staljinova NKVD-a. Prema Kovalenkovim navodima, čak je u nekim postrojbama ruske vojske došlo i do pobune vojnika zbog ponašanja kadirovaca, koje se, kako bi bilo jasnije, može usporediti s arkanovcima u ratu u Hrvatskoj i BiH. Postoje izvješća o tome kako su kadirovci strijeljali na licu mjesta ruske vojnike koji bi odbili poslušnost.

Kako kaže Kovalenko, vojnici burjatske nacionalnosti pobunili su se protiv toga da se njih tjera u napad, dok kadirovci ostaju u pozadini i njima prijete ako ne izvrše zapovijed. Burjati su budistički narod smješten u južnom Sibiru, ne obalama Bajkalskog jezera, među kojima ima najviše "vojnika po ugovoru". Naime, to je siromašan kraj, pa se mnogi Burjati tako žele izvući iz društvenog i socijalnog dna.

Prema podacima nekih ruskih nevladinih udruga, među Burjatima ima najviše poginulih ruskih vojnika. Osim toga, pojavila se i informacija da su kadirovci, za koje se već utvrdilo da su sudjelovali u ratnom zločinu u gradiću Buča kod Kijeva, isto tako bez milosti ubijali i ranjenje ruske vojnike, odbijajući im pružiti medicinsku pomoć, piše Daly Beast.

Prema svjedočanstvu Artjoma Gurina, kaže se kako su u bolnici u Borodjanki kod Kijeva, kadirovci prilikom povlačenja bez pardona pobili teško ranjene ruske vojnike jer ih nisu htjeli odvesti sa sobom. U Buči su kadirovci imali posebne zatvore, u staklani u Jablonskoj ulici, u kojima su mučili zarobljene Ukrajince i vojnike i civile, a svjedoci tvrde da su najveće zločine na području Kijeva počinili upravo čečenski vojnici.

Na ulicama Jablonska i Vokzaljnaja u Buči ubijeno najviše civila, a taj dio grada upravo su držali kadirovci. Prema podacima prorežimske ruske postaje Russia today, u Ukrajini ratuje oko 12 tisuća tzv. kadirovaca, koji su u sklopu ruske vojske, ali imaju "autonomiju".

Inače, u Ukrajini, ali na strani Ukrajinaca, ratuje i čečenska brigada Džohar Dudajev (nazvana prema predsjedniku Čečenije koji je želio izdvojiti tu autonomnu republiku iz sastava Rusije), protivnici Ramzana Kadirova. Oni, pak, smatraju da je rat u Ukrajini nastavak "čečenskog rata" s početka 2000-ih, a Kadirov je obećao milijun dolara nagrade onome tko otkrije lokaciju Dudajeve brigade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 05:39