IZNENAĐENJE?

Kakav nož u leđa Putinu, izdao ga je vlastiti prijatelj: ‘Dajemo Ukrajini pomoć od 400 milijuna dolara‘

Novinska agencija Saudijske Arabije je ceremoniju potpisivanja memoranduma nazvala ‘simbolom podrške koju je Rijad pružio Kijevu u ovom oružanom sukobu‘

Putin i Bin Salman

 Ho/Afp

Saudijska Arabija daje Ukrajini 400 milijuna dolara pomoći, od čega čak 300 milijuna u nafti i njezinim derivatima", potvrdio je ovaj vikend na svom Telegram kanalu Andrij Jermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika, istaknuvši pritom važnost podrške koju je Kijev na obljetnicu krvavog sukoba dobio od jedne od najjačih ekonomija Bliskog istoka.

Dokument nazvan Zajednički program suradnje i humanitarne pomoći potpisan je u Kijevu kao izvršenje obećanja koje je prestolonasljednik Mohammed bin Salman dao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom još u listopadu 2022. godine, a u njegovo ga je ime odobrio šef saudijske diplomacije Faisal bin Farhan Al-Saud.

Od paketa ukupne vrijednosti 400 milijuna dolara, Kijevu će 100 milijuna stići u obliku humanitarne pomoći, a čak 300 milijuna odnosi se na naftu i njezine derivate. Dogovor je to koji su u ime krunskog princa supotpisali njegov savjetnik Abdullah Al-Rabeeah te zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov.

Novinska agencija Saudijske Arabije je ceremoniju potpisivanja memoranduma nazvala "simbolom podrške koju je Rijad pružio Kijevu u ovom oružanom sukobu". Istu je poruku poslao i sam prestolonasljednik Salman tijekom telefonskog poziva predsjedniku Zelenskom u petak, izrazivši svoju spremnost posredovanja u pronalasku mirovnog rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 18:35