VATRENI OKRŠAJ

Kakav potop Solovjova u emisiji uživo! Izraelac ga uništio jednim pitanjem, ovaj problijedio: ‘Pa, pa, pa...‘

Izraelski političar rođen u Rusiji rekao je da ne vjeruje kako dostava oružja Ukrajini znači direktnu uključenost Zapada u sukob

Vladimir Solovjov

 /Screenshot Twitter

Gost na ruskoj televiziji se direktno usprotivio poziciji Moskve da zapadna isporuka tenkova Kijevu znači ‘direktnu umiješanost‘ ukrajinskih saveznika u rat kojeg je započeo Vladimir Putin, piše Newsweek.

Njemačka i SAD su prošlog tjedna najavili plan da će poslati tenkove Leopard 2 i Abrams Kijevu kao pomoć u borbi protiv ruske agresije. Ovaj potez je naišao na osudu iz Moskve. Nedugo nakon toga glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je vojnu pomoć koju je obećao Zapad nazvao ‘direktnim miješanjem‘ u rat, koje se s vremenom povećava.

U svojim radio i televizijskim emisijama kremaljski propagandist Vladimir Solovjov je učestalo ismijavao zapadnu vojnu pomoć Ukrajini kao dokaz da je taj konflikt ‘rat preko posrednika‘ između NATO-a i Moskve. Također je pozvao na nuklearne napade protiv zemalja koje su pomogle Ukrajini.

Ipak, u prošlotjednoj emisiji koju vodi Solovjov, Jakov Kedmi, izraelski političar i diplomat rođen u Rusiji rekao je da ne vjeruje kako dostava oružja Ukrajini znači direktnu uključenost Zapada u sukob.

- Koliko oružja je SSSR dostavio Egiptu i Siriji?, pitao je Kadmi u očitom podsjećanju na dostavu oružja iz Rusije na Bliski istok za vrijeme Hladnog rata i arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Kedmi, koji je također poznat kao Jaša Kazakov je rekao da, iako je ruska vojska ‘planirala operaciju‘ to se uvijek promatralo kao rat kojeg vodi Egipat.

Solovjov je rekao:

- To je tvoja pozicija. Kedmi je na to uzvratio:

- To je bila općeprihvaćena pozicija. Tako su se postavljali SSSR, SAD i Izrael. Nitko nije vidio Sovjetski Savez kao stranu u sukobu, nadovezao se Kedmi uz zaključak da ‘ dostava oružja ne znači sudjelovanje u ratu‘.

Moskva je bila glavni dobavljač oružja na Bliski istok za vrijeme Hladnog rata, tvrde u Washingtonskom Institutu za politiku Bliskog istoka. Dodaju i da je Egipat neko vrijeme bio najvažniji saveznik Moskve u toj regiji.

U međuvremenu, 1980-ih Moskva je opskrbljivala Siriju s ‘ogromnom količinom najsuvremenijeg oružja‘, kažu iz Instituta.

Kedmi je već ranije bio u sukobu mišljenja sa Solovjevom u njegovom večernjem showu koji se emitira na kanalu Rosija 1. U studenom je opisao prijetnje Solovjova da će uništiti Kijev i Harkiv s lica zemlje kao ‘opscene‘.

- Zločin je bombardirati mirne gradove, rekao je Kedmi dodavši da takve riječi ne bi smjele biti korištene, a posebno ne u Rusiji, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:09