OBJAVLJENE SNIMKE

Kakav su to ruski brod uništili Ukrajinci? Prije samo par dana hvalili su se njime na TV-u

U ponedjeljak je ruska televizija objavila kako je Orsk prvi ratni brod koji je ušao u luku u Azovskom moru, a događaj je opisan kao ‘epski‘
 Ukrajinska mornarica /Facebook

Ruski desantni brod Crnomorske flote 'Orsk' je uništen, a dva druga plovila oštećena su luci okupiranog ukrajinskog grada Berdjansk.

Ukrajinska vojska objavila je snimke rano u četvrtak i rekla da su brod ruske mornarice pogodile njezine snage.

Pojedinosti o tome što je točno uzrokovalo eksploziju i požar na brodu još uvijek su nejasne.

Berdjansk, koji se nalazi zapadno od opkoljenog Mariupolja, zauzet je četvrti dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a njegova je luka korištena kao baza za prijevoz ruske vojne opreme.

U ponedjeljak je službena televizija ruskog Ministarstva odbrane Zvezda objavila kako je Orsk prvi ratni brod koji je ušao u luku u Azovskom moru kako bi isporučio vojnu opremu, a događaj je opisan kao 'epski'.

'Dolazak velikog desantnog broda u luku Berdjansk epski je događaj koji Crnom moru otvara prilike u smislu logistike korištenjem infrastrukture luke Berdjansk u punoj mjeri', piše u izvješću objavljenom na web stranicama kanala koji citira časnika Crnomorske flote.

Orsk može primiti do 1500 tona opreme i tereta, a u izvješću se navodi kako 'brodovi ovog tipa mogu prevoziti do 20 tenkova ili 40 oklopnih vozila'.

Snimke dronom koje je snimio reporter ruske državne televizije Murad Gazdiev pokazuju kako se oklopni transporter iskrcava s broda u luci. Oklopna vozila trebala su koristiti kao pojačanje ruskim vojnicima, dodaje se u televizijskom izvješću.

Video koji je danas na društvenim mrežama objavila ukrajinska mornarica pokazuje eksplozije i veliki brod u plamenu u luci u 7 sati po lokalnom vremenu u četvrtak.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maljar rekla je za ukrajinsku televiziju da je vojska pogodila 'ogromnu metu', sposobnu nositi 20 tenkova, 45 oklopnih vozila i 400 vojnika.

Novinar RT-a Gazdiev izvijestio je da su ukrajinske rakete više puta gađale luku Berdjansk i da je svaku raketu presrela ruska protuzračna obrana.

Berdjansk, koji se nalazi između Krima i nekih 80 km od opkoljenog grada Mariupolja od strateške je važnosti za Ruse, koji bi njegovim zauzimanjem stvorili kopneni most od Krima do ruske granice te uspostavili rutu prema Zaporižju.

Stanovnici Berdjanska prosvjeduju protiv ruske okupacije, a video objavljen na društvenim mrežama ovog tjedna prikazuje kako vojska koristi silu kako bi rastjerala gomilu.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je napad na Orsk imao dodatnu simboličku vrijednost, sugerirajući da je možda sudjelovao u prvotnom ruskom zauzimanju Krima 2014., na što ukazuju medalje koje su dodijeljene zapovjedniku broda i članu posade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 21:22