PIŠE INOSLAV BEŠKER

Kako Benedikt XVI živi svoju starost u doba pandemije: ‘To mu je rana koja mu je nanijela mnogo boli‘

Po riječima njegovog osobnog tajnika, Benedikt XVI je ‘fizički veoma krhak, može hodati samo uz pomoć hodalice‘
 Akm Images/Backgrid Usa/Profimedia

Umirovljeni papa u doba pandemije. Ako i podsjeća na naslov fikcije Garcíje Márqueza, ipak nije riječ o fikciji, nego o konkretnom životu Benedikta XVI (93), svećenika, profesora i biskupa koji je desetljećima sudio katoličkoj teologiji, jer bio na tom području najbliži suradnik sv. Ivana Pavla II s kojim se u nekim bitnim stvarima nije slagao (na primjer, nije smatrao oportunim traženje oproštenja za grijehe u Katoličkoj crkvi i u njezino ime, bio je bitno stroži spram svećenika pedofila, pa je prognao iz svoje Crkve poneke kojima je sv. Wojtyła bio sklon, poput Maciela Degollada, itd.).

Benedikt XVI ostao je bez gotovo svega što ga je radovalo, izvan mise i molitve. Prvo se morao odreći sviranja klavira jer ga prsti više nisu slušali, onda šetnji jer više gotovo uopće ne hoda, a zatim i čitanja knjiga, jer se vid sveo na naziranje. Napokon je ostao i bez mlađeg brata Georga, s kojim je zajedno zaređen za svećenika prije 70 godina. Lanjski Božić mu je bio prvi bez brata.

Njegov dugogodišnji osobni tajnik nadbiskup Georg Gänswein rekao je za Vatican News da se Benediktov brat ovih božićnih blagdana, prvih nakon njegove smrti, „na neki način dao čuti“ u samostanu Mater Ecclesiae unutar vatikanskih zidina, gdje papa emeritus živi svoje posljednje godine: „Više puta smo slušali CD, ne samo Bachov Božićni oratorij, nego i one gdje su božićne napjeve pjevali Regensburger Domspatzen, [dječački] zbor kojim je dirigirao Georg Ratzinger.“ Kaže mons. Gänswein: „Taj nedostatak je Benediktu rana, koja mu je nanijela mnogo boli za ovih blagdana, ali mi je rekao da je iskusio i utjehu Gospodinovu, jer je siguran da mu brat sada živi u Njegovu naručju.“

Svakodnevni Benediktov život teče uglavnom kao i ranije: „Dnevni ritam je ostao isti, iako se znatno smanjio broj posjeta. Benedikt prati vijesti koje nam stižu kroz televizije. On s nama dijeli zabrinutost zbog pandemije, zbog događajâ u svijetu, zbog tolikih ljudi koji su izgubili život uslijed virusa. Od covida-19 su umrle i osobe koje je poznavao.“

I mons. Gänswein, a i neki od novih kardinala koji su, zajedno s papom Franom, posjetili Benedikta XVI poslije posljednjeg konsistorija, potvrđuju da je bivši papa mentalno potpuno bistar.

Po Gänsweinovim riječima, Benedikt XVI je „fizički veoma krhak, može hodati samo uz pomoć hodalice. I glas mu je slabačak. Produljilo se vrijeme počinka, ali i dalje izlazimo svako popodne u Vatikanske vrtove, bez obzira na hladnoću.

Svaki dan slavim misu, a on koncelebrira sjedeći. Za svakodnevnu molitvu smo mu pripravili tekstove tiskane uvećanim slovima, da bi lakše mogao slijediti liturgiju časova.

Obroke i dalje blagujemo svi zajedno, kao i uvijek“, opisao je Gänswein njihov zajedničku život. „Svi zajedno“ se odnosi i na redovnice koje im kuhaju, spremaju, peru, glačaju – i koje nitko ne spominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:53