MATTHEW PALMER

Kako bi Amerika riješila izbor članova Predsjedništva BiH: ‘Treba ukinuti etničke prefikse‘

Ideja je ukloniti i smanjiti stupanj diskriminacije u političkom sustavu u BiH, osigurati da svi imaju priliku, pojasnio je Palmer.
Matthew Palmer
 Cropix

Posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer izjavio je kako bi taj problem trebalo riješiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

"Željeli bismo vidjeti neke ograničene ciljane promjene ustava BiH koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Željeli bismo da se paralelno s tim implementira reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost", kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA) na bosanskom jeziku objavljenom u utorak.

Pojasnio je kako bi SAD željele vidjeti da u BiH postoji izborni sustav koji je sukladan temeljnim kompromisima koji su bili dio Daytonskog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obveze i odgovornosti prema EU.

"To uključuje rješavanje konkretnih presuda Europskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci. Paket koji zagovaramo i na kojem radimo s političarima kako bismo krenuli naprijed bi postigao obje stvari: pozabavio se onim što brine Europski sud za ljudska prava, slučajem Sejdić-Finci i drugim presudama Europskog suda, ali i promovirao funkcionalnost i pomogao BiH da krene naprijed prema Europi", kazao je Palmer koji je izbjegao spomenuti presudu Ustavnog suda BiH u "slučaju Ljubić" i koja se odnosi na način popunjavanja Doma naroda parlamenta Federacije BiH na čemu posebice inzistiraju iz HDZ BiH.

Na pitanje uključuje li ipak pozicija SAD i problem "legitimnog predstavljanja" o čemu opetovano govori predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Palmer je kazao kako to razumije kao zahtjev da se osoba koja zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama bira većinom glasova hrvatskih birača.

"Razumijemo tu zabrinutost u kontekstu jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te nastavljamo vjerovati da postoji način da se te brige riješe u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promjenama i izbornim reformama dio je rješavanja te zabrinutosti kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sistem i sistem koji je više europski", kazao je Palmer.

Istaknuo je kako je odgovornost za pronalaženje konkretnih rješenja na političarima u BiH, a međunarodna zajednica pa tako i SAD, ostaju spremni pomoći, no neće nametati nikakva rješenja.

Dodao je kako je važno da se rješenja oko kojih se postigne dogovor definiraju tako da se izbjegne mogućnost novih sudskih osporavanja njihove sadržine što znači da se mora izbjeći bilo kakav novi oblik diskriminacije u izbornom procesu.

"Ideja je ukloniti i smanjiti stupanj diskriminacije u političkom sustavu u BiH, osigurati da svi imaju priliku ne samo glasati, već i priliku da se kandidiraju za bilo koju funkciju", pojasnio je Palmer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 15:08