POZITIVNI POMAK

Kako bi izbjegla novo širenje epidemije, Francuska će mjere karantene ublažavati u tri faze

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će druga karantena u državi, koja je počela 30. listopada, trajati najmanje četiri tjedna
Pariz
 THOMAS COEX/AFP

Francuska će sljedećih tjedana početi ublažavati mjere karantene u tri faze kako bi izbjegla novo širenje epidemije, rekla je vlada u nedjelju.

Predsjednik Emmanuel Macron u utorak će se obratiti naciji u vezi sa stanjem s pandemijom i možda objaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. listopada.

"Emmanuel Macron iznijet će izglede za nekoliko tjedana, pogotovo kako da prilagodimo svoju strategiju. Pitanje je kako da prilagodimo mjere karantene da se zdravstvena situacija poboljša, ali i da izbjegnemo novo izbijanje epidemije", rekao je glasnogovornik Gabriel Attal za list Gabriel Attal.

"Bit će tri faze ublažavanja (karantene) s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike povezane s nekim tvrtkama: prva faza oko 1. prosinca, zatim prije blagdana za kraj godine i onda od 1. siječnja 2021.", dodao je Attal.

Macron je rekao da će druga karantena u državi, koja je počela 30. listopada, trajati najmanje četiri tjedna. Ograničenja obuhvaćaju zatvaranje trgovina koje ne prodaju nužne potrepštine, restorana i barova.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast zaraze koronavirusom, vlada je pod pritiskom trgovina i tvrtki da na vrijeme ublaži ograničenja za božićnu sezonu kupnje koja je za mnoge trgovce najvažniji dio godišnjeg prometa.

"Obvezali smo se da ćemo im omogućiti da se (trgovine) ponovno otvore oko 1. prosinca ako se zdravstvena situacija popravi, što se čini da jest", rekao je Attal.

Barovi i restorani, međutim, "i dalje će imati ograničenja", dodao je.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je u četvrtak da će pobijediti u borbi s koronavirusom, ali to je bitka koja će potrajati te upozorio da zatvaranje nije gotovo.

Broj novozaraženih u Francuskoj je u subotu porastao za 17.881, što je niže od 22.882 zabilježenih u petak, dok broj oboljelih od covida-19 u bolnicama pada peti dan zaredom i pao je na 31.365.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:42