PROTUMJERA

Kako će ruska zabrana prodaje nafte Zapadu utjecati na opskrbu? Iako se čini kao oštar potez, Putin se ustrtario...

To de facto znači zabranu prodaje svima koje podržavaju primjenu tzv. price cap-a koji su članice G-7 država nametnule Rusiji

Ruski naftni tankeri/ Vladimir Putin

 /Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia/ Profimedia

Ruski autokrat Vladimir Putin objavio je zabranu prodaje sirove nafte i naftnih derivata prema ugovorima koji "direktno ili indirektno impliciraju primjenu mehanizma limitiranja cijene“, što de facto znači zabranu prodaje svim državama koje podržavaju primjenu tzv. price cap-a koji su članice G-7 država nametnule Rusiji.

Price cap ili limit cijene koji je nametnut od strane G-7 kao dio proširenih međunarodnih sankcija zbog invazije Rusije na Ukrajinu temelji se na zabrani osiguravanja prijevoza sve nafte koja se prodaje po cijeni višoj od 60 dolara, što je bila razina cijene ispod koje se barel nafte ionako spustio i prije uvođenja tog novog sankcijskog mehanizma. Sada treba vidjeti kako će Putinova protumjera utjecati na opskrbu G-7 članica, kao i na cijene na zapadnim tržištima.

S obzirom da se G-7 limit cijene odnosi i na naftu koja se ne transportira samo u G-7 države nego se primjenjuje globalno, Putinov dekret ostavio je prostor za ‘davanje specijalnih odobrenja‘. Taj potez omogućit će Rusiji da nastavi prodavati naftu na velikim tržištima poput Kine ili Indije. Primjerice, poznato je da trenutačno najmanje sedam tankera sa sirovom naftom plovi iz Rusije prema Indiji, a osigurani su od strane zapadnih osiguravatelja, što znači da prevoze naftu po cijeni ispod limita koji je nametnuo G-7.

Poznato je da je Rusija u međuvremenu stvorila flotu tankera ‘u sjeni‘ koji će prevoziti rusku naftu bez uobičajenih međunarodnih standarda, što znači da mogu zaobilaziti zapadne sankcije i bez ‘davanja specijalnih odobrenja‘.

Eksperti tumače kako je Putinova protumjera blaža od onih koje su se mogle pročitati kao prijedlozi u ruskim medijima; određivanje najniže moguće cijene nafte, kao i najviše razine mogućeg diskonta.

Putinov dekret o zabrani prodaje nafte zemljama pod ugovorima koji poštuju G-7 limit cijene stupa na snagu 1. veljače te će vrijediti pet mjeseci, dok će Kremlj naknadno odrediti rokove primjene za derivate.

Trenutačno Rusija prodaje 80 posto nafte u Aziji te samo 17 posto u Europi, a dvije trećine te količine u Europu stiže kroz naftovod Družba.

I uz cijenu od 60 dolara ruski proračunski planovi neće kolabirati. Naime, Ruski nacionalni budžet kao pretpostavku kod planiranja prihoda za 2023. uzeo je cijenu nafte od 70 dolara, što nije dramatično više od 60 dolara, a u međuvremenu se međunarodno tržište pokazalo kao efikasnije u reguliranju cijena nego administrativne zabrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:35