WUHAN TRI MJESECA KASNIJE

KAKO DANAS IZGLEDA ŽIVOT U EPICENTRU ZARAZE Izolacija je ublažena, ali svakodnevica je daleko od normalne: Svi nose maske, zeleni kod je ključan

 
Ilustracija
 Hector RETAMAL / AFP

Dva tjedna nakon prvog popuštanja mjera izolacije u Wuhanu, izvorištu pandemije koronavirusa, život je još daleko od normalnog. Barikade postavljene oko stambenih zgrada i čak cijelih ulica nisu još uklonjene.

Ljudi nose zaštitne maske i kamo god da dođu mjeri im se tjelesna temperatura. Škole su i dalje zatvorene, ali plave barikade koje su postavljene duž ulica i priječile su ulazak u trgovine sada su otvorene i propuštaju kupce.

Kao i prije, članovi lokalnih odbora civilne zaštite strogo kontroliraju ulaske u stambene četvrti, pomno prateći kretanja sugrađana.

Kada je izolacija prije dva tjedna nešto ublažena, to je protumačeno kao znak da Kina ima epidemiju pod kontrolom.

Sada svijet u tom gradu s 11 milijuna stanovnika može vidjeti kako bi mogao izgledati život nakon pandemije.

Ukratko, virus još diktira uvjete života. A strah od virusa u gradu jako je izražen, jer se odatle počeo širiti svijetom i regija je bila najteže pogođena u Kini.

"Još uvijek ne idem van jesti ili u kupovinu", rekla je 25-godišnja studentica Zhu. Ona studira u Sjedinjenim Državama, ali je morala ostati u Wuhanu u koji se vratila u povodu kineske nove godine. "Radije kupujem odjeću ili druge potrepštine putem interneta".

Srećom, može nastaviti studij dok je kod kuće. Sveučilište Stony Brook u državi New Yorku, na kojem studira poslovnu ekonomiju, prebacio se online. "Nije tako loše ako ne izlazim", kazala je. "A kada iziđem nastojim izbjegavati druge ljude i ne razgovaram s njima izbliza".

People, wearing face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 novel coronavirus, are seen on a street in a neighborhood closed off by barriers in Wuhan, China's central Hubei province on April 20, 2020. - China's economy shrank for the first time in decades last quarter as the coronavirus paralysed the country, in a historic blow to the Communist Party's pledge of continued prosperity in return for unquestioned political power. The main access to the neighbourhood is on another street where workers take the temperatures of people and maintain the Wuhan health code. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Hector RETAMAL / AFP

Zeleni status

Kad iziđe iz stana, mjere joj temperaturu i mora pokazati zeleni kod u zdravstvenoj aplikaciji koju je Kina uvela u cijeloj zemlji.

Zeleni status znači da je zdrava i da nije bila u kontaktu sa zaraženima.

"Nosim masku i rukavice", kaže. "Kad se vratim kući, operem ruke i pažljivo dezinficiram pametni telefon alkoholom".

Strah od drugog vala zaraze u Kini je golem, ali za sada broj novih slučajeva nije porastao otkako je karantena u Wuhanu i široj pokrajini Hubei ublažena.

Mjere opreza ostaju i dalje na snazi, vlasti interveniraju čim se prijavi novi slučaj i izoliraju kontakte kako bi širenje zaraze bilo pod kontrolom.

Svi koji se vraćaju na radna mjesta moraju prvo biti testirani na novi koronavirus. U Wuhanu ih se provodi 50.000 na dan.

Mnogi gradovi u Kini uveli su obvezan liječnički pregled i izolaciju za ljude koji stignu iz drugih krajeva. Glavni grad Peking posebice je strog i još nije dopustio letove iz inozemstva.

Najveća opasnost su tzv. uvezeni slučajevi, kineski državljani koji se vraćaju iz Europe, SAD-a ili Rusije. Za strance granica je još čvršće zatvorena nego obično.

Korekcija podataka

Kriza prijeti s ruske granice na sjeveroistoku. Mnogi kineski državljani koji su zapeli u Rusiji ne mogu dobiti mjesto na nekom od rijetkih letova kući, pa umjesto toga lete u istočni ruski grad Vladivostok odakle imaju još dva sata autobusom do kineske granice.

Ali dužnosnici upozoravaju da je 20 posto tih putnika zaraženo koronavirusom. Privremena bolnica sa 600 kreveta gradi se u kineskom pograničnom gradu Suifenheu.

Više u unutrašnjosti, u Harbinu, 18 dužnosnika kažnjeno je zbog nemara nakon što se utvrdilo da je jedna Kineskinja koja se vratila iz SAD-a zarazila najmanje 50 ljudi.

A woman, wearing a face mask as a preventive measure against the spread of the COVID-19 novel coronavirus, stands at an access to a neighborhood closed off by barriers in Wuhan, China's central Hubei province on April 20, 2020. - China's economy shrank for the first time in decades last quarter as the coronavirus paralysed the country, in a historic blow to the Communist Party's pledge of continued prosperity in return for unquestioned political power. The main access to the neighbourhood is on another street where workers take the temperatures of people and maintain the Wuhan health code. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Hector RETAMAL / AFP

Posjetitelji i vozila koji dolaze iz drugih krajeva više ne smiju ulaziti u stambene četvrti Harbina, a 14 gradskih četvrti uvelo je policijski sat.

Kinesko ministarstvo zdravlja zadnjih dana prijavljuje samo nekoliko lokalnih infekcija u cijeloj zemlji i sve manje uvezenih slučajeva. Ali postoje sumnje u istinitost tih podataka.

Wuhan je prošli tjedan korigirao statistike naviše i 1290 smrtnih slučajeva podigao na 3896.

Dužnosnici su okrivili "zakasnjela, zagubljena i pogrešna izvješća", objašnjavajući da su mnogi umrli kod kuće jer su bolnice bile preopterećene.

Kineske službene statistike, po kojima je sada 83.000 potvrđenih slučajeva zaraze i 4632 umrlih, vjerojatno izostavljaju puno slučajeva, premda je jedan strani promatrač rekao za dpa da vjeruju u službeni trend.

Primjerene mjere

Svih 13 okruga u Wuhanu službeno su kvalificirani kao nisko-riskantni i na ulicama se može vidjeti sve više automobila i ljudi.

„U supermarketu je prilično normalno”, rekao je trener Wang Tianchen, dodajući da su tržnica s povrćem i njegova teretana i dalje zatvoreni.

Taj 45-godišnjak preživio je zarazu koronavirusom, ali njegova punica nije. Kaže da se ne boji da će se ponovno zaraziti, ali kada se vrati kući, jaknu poprska alkoholom kako bi je dezinficirao i objesi je vani da se prozrači.

Wang, kao i mnogi drugi u Kini, smatra da postojeće stroge mjere borbe protiv virusa uopće nisu pretjerane.

"Nije prestrogo, zapravo je primjereno. Tako bi trebalo biti i dalje", rekao je.

I dok neki govore o "novom normalnom" ili čak "novom nenormalnom", on kaže: "U tranziciji smo s nenormalnog na normalno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 09:32