HOROR ISPOVIJEST

KAKO ISIS VABI MLADIĆE NA BALKANU 'Sin mi se preko noći promijenio. Spalio je sve svoje slike i otišao u Siriju'

Buzim, 040914.Obiteljska kuca Vehabije Bilala Bosnica kojeg su bosanske vlasti uhitile zbog sumnje da potice terorizam, odnosno da regrutira mlade bosnjake za rat u Siriji.Na fotografiji: Jedna od zena Bilala Bosnica.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

'Moj najmlađi sin posljednji je put dolazio kući negdje u travnju ove godine. Zadržao se kratko te oprostio s majkom i braćom. Spalio je sve svoje slike i osobne predmete jer je, navodno, haram [zabranjeno] slikati se. Sa mnom već duže vrijeme nije komunicirao jer mi je rekao da sam nevjernik.'

Ovo je u potresnom svjedočenju policijskim istražiteljima u BiH izjavio Š.Ć., otac BH državljanina iz okolice Velike Kladuše, koji je nakon višemjesečnog boravka kod Bilala Bosnića, neformalnog vođe selefija u BiH, otišao na sirijsko ratište boriti se na strani Islamske države (IS), piše Dnevni avaz .

Otac mladića koji je otišao u Siriju strahuje da mu je sin već poginuo. Njegov iskaz samo je dio dokaznog materijala koji je Tužiteljstvo BiH sakupilo protiv Bosnića, a Avaz je dobio uvid u dio svjedočenja očeva čija su djeca stradala ili se još nalaze na sirijskom ratištu.

Tužiteljstvo BiH prije nekoliko je dana podignulo optužnicu protiv Bosnića pod sumnjom da je javno vrbovao selefije iz BiH i regije za rat u Siriji. No, svjedočenja roditelja otkrivaju promjene u ponašanju njihove djece koja su od uzornih mladića preko noći postajala fanatici i radikali.

'On je u posljednjih godinu dana promijenio svoje ponašanje. Ranije je bio dobar i uzoran učenik. Poznato mi je da je duže vrijeme boravio kod Bilala Bosnića u Bužimu, gdje mu je čuvao ovce', naveo je u svom svjedočenju Š.Ć. i dodao da je njegov sin prije odlaska u Siriju povremeno dolazio kući.

'Govorio je majci da živi i radi kod Bilala i da ide na obuku u Sarajevo. Kasnije sam čuo da je nagovarao moju nevjenčanu suprugu da ide s njim u Siriju te da se treba udati za pravog brata. Podržavam napore policije da spriječi odlazak nedužne djece na strana ratišta', rekao je prilikom saslušanja Š.Ć.

U Siriji se, prema podacima Tužiteljstva BiH i SIPA-e, ukupno nalazi 150 državljana BiH koji sudjeluju u oružanim sukobima. Za njih 30 vjeruje se da su poginuli.

U svom iskazu policiji H.C., otac BH državljanina A.C. iz okolice Prijedora, koji je poginuo na ratištu u Siriji, kazao je da je njegov sin često odlazio u Bužim kod Bosnića na džumu [molitvu u džamiji].

'Tijekom 2013. godine nekoliko puta je odlazio u Maoču i Ošve kod Maglaja. Tada sam ga išao vratiti kući, ali ga nisam našao u Maoči. Moj sin nikada nije nagovještavao da bi mogao otići u Siriju na ratište, niti sam to mogao naslutiti - rekao je u iskazu H.C. pojašnjavajući da mu je sin krajem prošle godine rekao da ide u srednju Bosnu jer se želi oženiti, ali da je kasnije saznao da se nalazi u Siriji te da je s njim otišao i njegov rođak.

'Čuli smo se putem Skypea i rekao mi je da boravi u gradu Raka. Rekao mi je da tamo ima još Bosanaca i da radi kao mehaničar. Uglavnom je bio s osobama iz Čečenije. Kasnije sam vidio na njegovom Facebook profilu sliku na kojoj se vidi da je poginuo prilikom bombardiranja hotela u kojem je živio', navodi se, između ostalog, u svjedočenju H.C. pred inspektorima SIPA-e.

U stručnoj ekspertizi, a po naredbi Tužiteljstva BiH, stručnjak za terorizam Vlado Azinović analizirao je dio Bosnićevih javnih istupa. Azinović je napisao da većina Bosnićevih obraćanja predstavlja 'jednostrane, iskrivljene, neutemeljene ili svjesno izmanipulirane interpretacije prošlosti i sadašnjosti'.

'Takve interpretacije ojačane su selektivnim, često izvan konteksta izdvojenim citatima Kur'ana i sunneta (hadisa), čime se nastoji dati privid teološke utemeljenosti takvih interpretacija. Istupi Bosnića često su obilježeni neprikrivenim govorom mržnje prema pojedincima i kolektivitetima koji misle, osjećaju, govore, pišu, vjeruju drugačije', napisao je Azinović.

Kazao je da je za takve osobe Bosnić često koristio uvredljive termine - majmuni, svinje, kopilad, izdajnici, prenosi Dnevni avaz .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:29