NOVI NASTAVNI PLAN

KAKO ISLAMSKA DRŽAVA UVODI ŠERIJAT U ŠKOLE Ukidaju vjeronauk, likovni, glazbeni i povijest

Young Iraqi's, that fled violence in the northern city of Tal Afar due to attacks by Islamic State (IS) jihadists, take a class at a make-shift school in a tent at the Bahrka camp, 10 km west of Arbil in the autonomous Kurdistan region, on September 1, 2014. About 700,000 Iraqis have gathered in the Kurdish north after being driven from their homes by jihadist fighters, the United Nations said as it stepped up a massive aid operation to the region. AFP PHOTO / SAFIN HAMED
 SAFIN HAMED

Al-Raqqa je prva sirijska pokrajina nad kojom je u potpunosti kontrolu preuzela militantna grupa Islamska država (IS).

IS ju koristi kao polaznu točku za uvođenje novih mjera i zakona, a jedna od prvih promjena odnosi se na uvođenje nastavnog plana i programa koji će biti kompatibilan s IS-ovom interpretacijom islama, javlja Al Jazeera.

Sirijski aktivisti su potvrdili da je Islamska država izdala priopćenje u kojem određuje uvođenje novih predmeta u Al-Raqqi.

Pojasnili su da se najvažnije promjene u odnosu na prethodni nastavni plan i program odnose na ukidanje predmeta Nacionalna povijest i izbacivanje nacionalne himne iz školskih aktivnosti.

Medijski aktivist iz Al-Raqqe Salim al-Ahmad iznio je da se iz nastavnog plana ukida tehničko obrazovanje, likovno obrazovanje, glazbeno obrazovanje, tjelesni i zdravstveni odgoj, nacionalna povijest, opća povijest, sociologija, filozofija i vjeronauk, te da će ti predmeti biti zamijenjeni drugim predmetima koje će odrediti Odbor.

Al-Ahmad navodi da je Odbor za obrazovanje nametnuo sedmodnevni tečaj iz šerijata za sve direktore i nastavnike.

- U priopćenju se navodi da će izraz 'Sirijska Arapska Republika' na svim mjestima biti zamijenjen konstrukcijom 'Islamska država', da će svemu što ima veze sa sirijskom vladom biti promijenjen naziv, ili će se u potpunosti izbaciti iz udžbenika, da će se zabraniti sirijska nacionalna himna te da će se sve riječi koje sugeriraju nacionalnu pripadnost i patriotizam, a što se kosi sa islamskim šerijatom biti ukinute i zamijenjene odgovarajućim, dodao je Al-Ahmad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:23