‘GLAZERS OUT‘

Kako je američka obitelj uništila englesku instituciju: ‘Izbacite ih van iz kluba i zemlje. Ovdje vlada nered‘

Obitelj Glazer u utorak navečer objavila je svoje namjere da traže vanjska ulaganja u klub koji posjeduju od 2005.
 Magi Haroun/Shutterstock Editorial/Profimedia/Magi Haroun/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prošlo je gotovo 20 godina otkako je američki tajkun Malcolm Glazer kupio svoj prvi udio u Manchester Unitedu. Sada bi se kontroverzni mandat njegove obitelji mogao približiti kraju.

Obitelj Glazer u utorak navečer objavila je svoje namjere da traže vanjska ulaganja u klub koji posjeduju od 2005. Vlasnici su naveli da ‘‘započinju proces istraživanja strateških alternativa za klub‘‘.

Prepuštanje kluba u druge ruke sigurno će razveseliti navijače Manchester Uniteda koji godinama prosvjeduju protiv vlasništva obitelji Glazer.

Malcolm Glazer bio je vlasnik NFL tima Tampa Bay Buccaneersa, a onda je započeo svoje ulaganje u United. U to je vrijeme United dominirao Premier ligom i bio jedan od najuspješnijih klubova na svijetu. Klub je osvojio niz trofeja pod menadžerom Sir Alexom Fergusonom, kako u engleskom prvenstvu i kupovima, tako i u Europi.

Bijes navijača

Glazer je u potpunosti preuzeo klub u lipnju 2005. Kupovina je izazvala bijes navijača jer je financirana prvenstveno kroz kredit, za koju je trebalo založiti imovinu kluba.

U roku od godinu dana Glazer je, nažalost, doživio dva moždana udara, a njegovo šestero djece – Avram, Joel, Bryan, Kevin, Darcie i Edward – počelo je voditi United.

Pod Glazerovima je klub koji je kupljen za 790 milijuna funti nakupio dug od oko 500 milijuna funti. United je prije preuzimanja bio bez dugova, navodi u svojoj analizi Sky News.

Prvi posjet obitelji Glazer stadionu na Old Traffordu završio je nasiljem u lipnju 2005. Policija se sukobila s navijačima koji su zabarikadirali Glazerove unutar stadiona.

Žuto-zeleni šal

Na početku mandata Glazerovih, United je i dalje bio uspješan te je osvojeno pet naslova Premier lige u sedam sezona između 2007. i 2013. Unatoč uspjesima kluba, navijači su i dalje iskazivali animozitet prema Glazerovima.

U 2010. navijači Uniteda su počeli u znak prosvjeda nositi žute i zelene šalove – boje po kojima je klub bio poznat u svojim počecima 1878. godine. Na vrhuncu prosvjeda bivši igrač Uniteda David Beckham stavio je žuto-zeleni šal koji je bio bačen na teren tijekom njegovog povratka na Old Trafford u utakmici Uniteda s AC Milanom 2010. godine.

Unitedu je krenulo nizbrdo kada je poziciju menadžera napustio Sir Alex Ferguson. Unatoč tome što su dovedeni vrhunski menadžeri poput Jose Mourinha i Louisa van Gaala, klub nije uspio osvojiti Premier ligu od 2013. godine. A ne može se reći da se nije trošilo. Naime, na nove igrače potrošeno je više od milijarde funti.

Malcolm Glazer preminuo je 2014. u dobi od 85 godina. Tijekom svog vlasništva nikada nije posjetio Old Trafford. Iako je bio kontroverzan u Manchesteru, u SAD-u je nizao uspjehe jer je pretvorio Tampa Bay u profitabilan i relativno uspješan klub (koji je dobio novi zamah 2020. godine dolaskom najvećeg igrača američkog nogometa u povijesti, Toma Bradyja, s kojim su odmah te godine osvojili svoj drugi Super Bowl).

Pokušaj osnivanja Superlige

Glazeri su izazvali dodatni bijes navijača nakon što su prošle godine preuzeli vodeću ulogu u pokušajima formiranja Superlige. Planirano je bilo osnivanje lige sa šest britanskih klubova - Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea i Tottenham - sa španjolskim Atletico Madridom, Barcelonom i Real Madridom te talijanskim AC Milanom, Interom i Juventusom. Skupinu su mnogi prozvali ‘‘prljava desetorka‘‘. Prijedlog je doveo do brojnih prosvjeda, a navijači su upali na teren Old Trafforda prije nego što je United trebao igrati protiv Liverpoola. Utakmica je morala biti odgođena.

Joel Glazer se ispričao i rekao navijačima da su pogriješili. Njegov brat Avram odbio se ispričati. Bivši igrač Uniteda Gary Neville posljednjih je mjeseci bio glasan kritičar Glazerovih. Pozivao je da se ‘‘izbace‘‘ iz nogometnog kluba i iz Ujedinjene Kraljevine. Neville je tvrdio da za obnovu stadiona Old Trafford potrebna milijarda funti, dok je klub u ‘‘neredu‘‘. Također, izjavio je da u klubu vlada ‘‘toksična kultura i atmosfera‘‘ nakon odlaska Fergusona.

United se trenutno natječe u Europskoj ligi i peti je u Premier ligi. Bloomberg je u kolovozu izvijestio da obitelj Glazer razmatra prodaju manjinskog udjela u Unitedu i da su vođeni preliminarni razgovori o dovođenju novog investitora.

Za kupnju kluba interes je pokazao jedan od najbogatijih Britanaca, Sir Jim Ratcliffe, navijač Uniteda od djetinjstva. U listopadu je otkrio da je upoznao obitelj Glazer te da mu je tada rečeno da nisu zainteresirani za prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:50