SLOŽEN MOZAIK

Kako je fotografija penisa dovela policiju do pljačkaša kuće kćerke jedne od najbogatijih Hrvatica

Lopovi su krajem 2019. godine iz doma kćerke Bernieja Ecclestonea iznijeli dijamante vrijedne 25 milijuna funti

Tamara Ecclestone

 Profimedia/

Dokumentarni film "Tko je ukrao dijamante Tamare Ecclestone?" koji se emitirao na britanskoj televizijskoj postaji BBC Three kaže da je jedan od lopova koji su krajem 2019. godine iz doma kćerke britanskog poslovnog magnata i bivšeg šefa Formule 1 Bernieja Ecclestonea ukrali dijamante vrijedne 25 milijuna funti uhvaćen zbog fotografije spolovila, prenosi The Sun.

Tamara Ecclestone (38) našla se na udaru grupe lopova jer živi u tzv. "ulici milijardera". Jugoslav Jovanović (24), Alessandro Maltese (45) i Alessandro Donati (44) namjerili su se krajem 2019. godine i na dom bivšeg nogometaša i trenera engleskog nogometnog kluba Everton Franka Lamparda te pokojnog tajlandskog poslovnjaka Vichaija Srivaddhanaprabhe.

Ecclestone je u spomenutom dokumentarnom filmu rekla da se neće osjećati sigurno sve dok svi lopovi koji su joj upali u kuću ne budu u pritvoru. "Životi mene i moje obitelji zasigurno neće biti isti jer se sada stalnom brinem. Brinem se oko te jedne stvari oko koje se prije nisam morala brinuti, a to je jesam li sigurna u vlastitom domu. Brinula sam se zbog toliko drugih scenarija, toliko mnogo drugih situacija", rekla je Ecclestone.

Lopovi su u Ecclestoneinu kuću upali nakon što je ona na društvenim mrežama objavila da sa svojim mužem Jayjem Ruthlandom i kćerkom Sophijom boravi u Laponiji u Finskoj. Sigurnosne kamere pokazale su da su lopovi istoga dana kada je Ecclestone ustvrdila da je u Finskoj upali u njezin dom. Jedan od zaštitara koji je te večeri nadzirao njezinu kuću bio je otišao u trgovinu kako bi kupio piletinu te lopovima omogućio da se ušuljaju u nju.

Lopovi su u Ecclestoneinu kuću ušli kroz prozor, a potom su tijekom potrage za dijamantima i nakitom pajserom razvalili sva vrata u kući koja ima 57 soba. Zaštitar ih je na koncu pronašao dok su preturali Ecclestoneinu garderobu, međutim uspjeli su mu uteći i iz njezina doma iznijeti 26 milijuna funti vrijedne dijamante i gotovinu.

Detektivi su tijekom istrage slučaja otkrili da su lopovi na lice mjesta stigli taksijem. Policija je potom pronašla taksista koji ih je dovezao do Ecclestoneine kuće, a on im je rekao da ih je nakon pljačke odvezao do hotela Hilton u ulici Park Lane u srcu londonske gradske četvrti West End. Sigurnosne su ih kamere potom snimile kako s Ecclestoneinim torbama u rukama ulaze u drugi taksi. Taj ih je pak odvezao u jugoistočni dio Londona.

image

Jugoslav Jovanović; Alessandro Maltese; Alessandro Donati

Handout/AFP/Profimedia

U nadi da će nabasati na kakav dokaz, jedan od detektiva koji je radio na slučaju javio se lancu pristupačnih hotela i apartmana TLK Apartments. Iz lanca su mu rekli da svojim gostima daju telefonski broj na koji se mogu javiti u slučaju nevolje. Jedan od lopova koji je orobio Tamaru Ecclestone na taj je telefonski broj poslao fotografiju svog spolovila. Djelatnik recepcije hotela u kojem su odsjeli blokirao je broj s kojeg mu je stigla ta fotografija te ga sačuvao pod nadimkom "Čudak". "Čim sam to doznao, osjetio sam da smo pronašli pravu grupu ljudi", rekao je u dokumentarcu detektiv Thomas Grimshaw.

Nakon što su doznali broj s kojeg je poslana fotografija spolovila, policija je vrlo brzo ušla u trag Jugoslavu Jovanoviću koji je hotelsku sobu u hotelu lanca TLK Apartments iznajmio pomoću svoje važeće osobne iskaznice. Kasnije se doznalo da je Jovanović, inače vlasnik talijanskog državljanstva, u Veliku Britaniju došao 30. studenog te da je zemlju napustio 18. prosinca - pet dana nakon pljačke Tamare Ecclestone. Policija je potom otkrila da je Jovanović sudjelovao u pljačkama domova pokojnog tajlandskog biznismena Vichaija Srivaddhanaprabhe te bivšeg nogometaša Franka Lamparda.

Policija je kasnije s pljačkom Ecclestoneina doma povezala i Alessandra Maltesea te Alessandra Donatija. Uslijedila je međunarodna potraga za trojcem koji je upao u kuću Tamare Ecclestone. Lopovi su na koncu pronađeni u Italiji, odakle su izručeni Velikoj Britaniji. Sva su trojica priznala krivnju za teške krađe koje su počinili u periodu između 29. studenog i 18. prosinca 2019. godine. Jovanović je priznao i da je između 10. prosinca 2019. i siječnja 2020. godine prao novac te da je pokušao prodati ukradenu imovinu.

Jovanović je 15. studenog 2021. godine osuđen na 11 godina zatvora dok su Maltese i Donati istoga dana osuđeni na zatvorske kazne od osam godina i devet mjeseci.

Daniel Vuković (44), četvrti član bande lopova koji je sudjelovao u pljački kuće Tamare Ecclestone, još uvijek nije uhvaćen, a The Sun piše da se strahuje da se nalazi u Republici Srbiji, svojoj domovini.

"Odvratni su. Zlo mi je od takvih nitkova. Vidjela sam njihova lica. To je sablasno. Grozan je osjećaj kada znate da je ta osoba tumarala po vašoj kući i služila se mojom najvrjednijom imovinom", rekla je Ecclestone u dokumentarcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:39